Läs mer om vad gluten är och varför det är ett omdiskuterat ämne inom kost och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad gluten innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på i samband med glutenintag.
Vad är gluten?
Gluten är ett protein som finns naturligt i spannmål som vete, råg och korn. Det bildas när mjöl blandas med vatten och ger degen dess elasticitet och förmåga att jäsa, vilket gör bröd och bakverk luftiga. För de flesta är gluten ofarligt och en del av en varierad kost, men vissa personer är känsliga för gluten eller lider av sjukdomen celiaki. Vid celiaki orsakar gluten en autoimmun reaktion som skadar tunntarmen, vilket gör att näringsupptaget försämras. Därför är det viktigt för personer med celiaki att helt undvika gluten.
När används begreppet gluten?
Livsmedelsproduktion: För att beskriva proteinet som ger struktur och volym åt bröd och bakverk.
Kost och hälsa: Gluten diskuteras i samband med intolerans, celiaki och populära glutenfria dieter.
Medicinsk kontext: Begreppet används när man diagnostiserar och behandlar celiaki eller glutenkänslighet.
Livsmedelsmärkning: Glutenfria produkter måste tydligt märkas för att personer med intolerans ska kunna göra säkra val.
Exempel på hur begreppet gluten kan beskrivas:
”Gluten är det protein som gör bröddegen elastisk.”
”Personer med celiaki måste äta en strikt glutenfri kost.”
”Många produkter i butik är märkta som glutenfria för att underlätta för konsumenter.”
Att tänka på kring gluten
Gluten finns naturligt i vete, råg och korn samt i många livsmedel som bakverk, pasta och pizza.
För personer med celiaki kan även små mängder gluten orsaka skador på tarmen.
Glutenfri kost är livsviktig för personer med celiaki men inte nödvändig för friska personer.
En glutenfri kost kan ibland innehålla mindre fiber och vitaminer, beroende på livsmedelsval.
Havre är naturligt glutenfritt men kan ofta vara kontaminerat, därför finns särskilt märkt glutenfri havre.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad prebiotika är och varför dessa fibrer och kolhydrater spelar en viktig roll för tarmfloran och matsmältningen. Här får du en tydlig förklaring av vad prebiotika innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intaget.Läs mer
2025-10-02
Jämvikt
Läs mer om vad jämvikt är och varför begreppet används både inom hälsa, träning och vetenskap. Här får du en tydlig förklaring av vad jämvikt innebär, när ordet används och vad man bör tänka på i olika sammanhang.Läs mer
2025-10-02
Dopamin
Läs mer om vad dopamin är och varför signalsubstansen spelar en viktig roll för hjärnans funktioner och vårt välmående. Här får du en tydlig förklaring av hur dopamin fungerar, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dopaminnivåer.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.