Läs mer om vad jordärtskocka är och varför denna rotfrukt lyfts fram som både näringsrik och klimatsmart. Här får du en tydlig förklaring av vad jordärtskocka innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess hälsoeffekter.
Vad är en jordärtskocka?
Jordärtskocka är en rotfrukt som tillhör solrosfamiljen och har sitt ursprung i Nordamerika. Den odlas i Sverige sedan 1700-talet och används både i matlagning och som foderväxt. Jordärtskockan är rik på kostfibrer, framför allt inulin, som fungerar som en prebiotisk fiber och gynnar tarmfloran. Den innehåller även vitaminer och mineraler som järn, kalium och vitamin C. Smaken är mild och lite söt med en ton av kronärtskocka, och konsistensen påminner om potatis, vilket gör den mångsidig i matlagning.
När används begreppet jordärtskocka?
Matlagning: Jordärtskocka används i soppor, gratänger, puréer och som ugnsrostad rotfrukt.
Hälsa: Begreppet används ofta i samband med fiberrik och magvänlig kost.
Kost och forskning: Jordärtskocka nämns i studier om prebiotika och tarmhälsa.
Klimat och odling: Rotfrukten används som exempel på en klimatsmart gröda som kan odlas i nordiskt klimat.
Exempel på hur begreppet jordärtskocka kan beskrivas:
”Jordärtskocka är rik på inulin, en fiber som gynnar tarmfloran.”
”Rostad jordärtskocka är ett gott alternativ till potatis.”
”Jordärtskocka har odlats i Sverige i flera hundra år.”
Att tänka på kring jordärtskocka
Jordärtskocka är näringsrik och innehåller mycket fiber, men kan orsaka gaser hos känsliga magar.
Den är ett bra alternativ till potatis i många rätter och kan ge en mild, söt smak.
Rotfrukten är klimatsmart och kan odlas i Sverige året runt.
För bästa hållbarhet bör jordärtskockor förvaras svalt och mörkt.
Att introducera jordärtskocka i kosten gradvis kan minska risken för magbesvär.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad ålderseffekter är och varför de påverkar kroppens funktioner på olika sätt genom livet. Här får du en tydlig förklaring av vad ålderseffekter innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring hälsa och livsstil vid åldrande.Läs mer
2025-10-02
D-vitamin
Läs mer om vad D-vitamin är och varför det är viktigt för kroppens hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vitaminets funktion, i vilka livsmedel det finns och hur solen påverkar kroppens egen produktion av D-vitamin.Läs mer
2025-10-02
Nötter
Läs mer om vad nötter är och varför de är näringsrika livsmedel som kan bidra till bättre hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad nötter innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring deras plats i kosten.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.