Läs mer om vad koenzym Q10 är och varför detta ämne är viktigt för kroppens energiomsättning och cellernas hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad koenzym Q10 innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intaget.
Vad är koenzym Q10?
Koenzym Q10, även kallat ubikinon, är en fettlöslig substans som finns naturligt i kroppens celler. Det spelar en central roll i mitokondrierna, där det bidrar till produktionen av energi i form av ATP. Q10 fungerar även som en antioxidant och skyddar celler mot skador från fria radikaler. Kroppen producerar själv koenzym Q10, men produktionen minskar med åldern. Det finns också i livsmedel som kött, fisk, nötter och vissa oljor, samt som kosttillskott.
När används begreppet koenzym Q10?
Medicinsk kontext: Diskuteras i samband med hjärt-kärlsjukdomar, muskelsvaghet och kronisk trötthet.
Kost och hälsa: Förekommer i diskussioner om energinivåer, åldrande och antioxidativt skydd.
Forskning: Används i studier om dess möjliga roll vid behandling av hjärtsvikt, migrän och neurodegenerativa sjukdomar.
Kosttillskott: Marknadsförs ofta för ökad energi, förbättrad hjärthälsa och motverkande av trötthet.
Exempel på hur begreppet koenzym Q10 kan beskrivas:
”Koenzym Q10 bidrar till kroppens energiproduktion.”
”Produktionen av Q10 minskar med åldern.”
”Q10 fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna.”
Att tänka på kring koenzym Q10
Q10 är viktigt för cellernas energiproduktion och fungerar som antioxidant.
Kroppen producerar själv Q10, men nivåerna sjunker med stigande ålder.
Källor i kosten är bland annat kött, fisk, nötter och oljor.
Kosttillskott med Q10 kan vara aktuella för äldre eller personer med vissa hälsoproblem.
Forskning pågår om dess möjliga roll vid behandling av hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
LDL kallas det ”dåliga” kolesterolet eftersom det kan lagras i kärlväggarna, medan HDL kallas det ”goda” eftersom det transporterar bort överskottsfett.
Läs mer om vad xylanas är och varför detta enzym används både inom livsmedelsindustrin och kroppens egna processer. Här får du en tydlig förklaring av vad xylanas innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktioner.Läs mer
2025-10-02
Glykogen
Läs mer om vad glykogen är och varför det är en viktig energireserv i kroppen. Här får du en tydlig förklaring av vad glykogen innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktion i samband med kost och träning.Läs mer
2025-10-02
LDL-kolesterol
Läs mer om vad LDL-kolesterol är och varför det ofta kallas det ”onda kolesterolet”. Här får du en tydlig förklaring av vad LDL-kolesterol innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess påverkan på hälsan.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.