Läs mer om vad nyckelhålsmärkt betyder och varför märkningen hjälper konsumenter att välja hälsosammare livsmedel. Här får du en tydlig förklaring av vad nyckelhålsmärkt innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring denna märkning.
Vad är nyckelhålsmärkt?
Nyckelhålsmärkt är en officiell symbol som används i Sverige och flera andra nordiska länder för att markera hälsosammare livsmedel. Märkningen visar att produkten uppfyller särskilda krav på innehåll, såsom mindre socker och salt, mer fullkorn och fiber samt hälsosammare fettkvalitet. Syftet med nyckelhålet är att göra det enklare för konsumenter att göra hälsosamma val i vardagen. Märket är frivilligt för livsmedelsproducenter men följer tydliga kriterier som fastställs av myndigheter.
När används begreppet nyckelhålsmärkt?
Livsmedelsindustri: Används vid märkning av produkter som uppfyller kriterierna för nyckelhålet.
Folkhälsa: Begreppet används i samband med nationella initiativ för att främja bättre matvanor.
Konsumentinformation: Märket används för att vägleda kunder i butiker mot hälsosammare alternativ.
Kostrådgivning: Nyckelhålet används ofta i samband med rekommendationer om näringsrika livsmedel.
Exempel på hur begreppet nyckelhålsmärkt kan beskrivas:
”Bröd som är nyckelhålsmärkt innehåller mer fullkorn och mindre socker.”
”Nyckelhålsmärkt mat gör det enklare att välja hälsosamma alternativ i butiken.”
”Livsmedel som är nyckelhålsmärkta har ett bättre näringsinnehåll än många liknande produkter.”
Att tänka på kring nyckelhålsmärkt
Nyckelhålet gör det enkelt att jämföra produkter och välja mer hälsosamma alternativ.
Kriterierna för märkningen uppdateras regelbundet för att följa ny forskning.
Märket innebär inte att produkten är ”perfekt”, utan att den är ett bättre alternativ inom sin kategori.
Nyckelhålsmärkt mat kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och andra hälsoproblem.
Det är ett frivilligt men reglerat system – producenter måste ansöka och följa riktlinjer för att få använda märkningen.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad intolerans är och varför det inte ska blandas ihop med allergi. Här får du en tydlig förklaring av vad intolerans innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på vid olika typer av intoleranser.Läs mer
2025-10-02
Detox
Läs mer om vad detox är och varför begreppet ofta används i samband med kost, hälsa och livsstil. Här får du en tydlig förklaring av vad detox innebär, när det används och vad man bör tänka på för att förstå både fördelar och begränsningar.Läs mer
2025-10-02
Cravings
Läs mer om vad cravings är och varför vi ibland får starkt sug efter viss mat eller dryck. Här får du en tydlig förklaring av vad cravings innebär, vad som påverkar dem och hur de kan hanteras på ett hälsosamt sätt.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.