Läs mer om vad Quorn är och varför denna köttsubstitutprodukt blivit populär i vegetariska och veganska kosthållningar. Här får du en tydlig förklaring av vad Quorn innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess näringsinnehåll.
Vad är Quorn?
Quorn är ett varumärke och en produktserie som baseras på svampproteinet mykoprotein. Mykoprotein framställs genom jäsning av en svampart som heter Fusarium venenatum. Resultatet är ett proteinrikt livsmedel med låg fetthalt och högt fiberinnehåll, vilket gör det till ett populärt alternativ till kött. Quorn används i en mängd olika produkter som färs, filéer, burgare och nuggets och är ofta smaksatt för att likna kött i både konsistens och smak.
När används begreppet Quorn?
Kost och hälsa: Används för att beskriva ett vegetariskt alternativ till kött.
Livsmedelsindustri: Quorn är ett registrerat varumärke och används i olika färdigprodukter.
Vegetarisk och vegansk kost: Begreppet används i samband med växtbaserade dieter, där Quorn är en proteinkälla.
Matlagning: Förekommer i recept som ersättning för kött i exempelvis grytor, tacos och burgare.
Exempel på hur begreppet Quorn kan beskrivas:
”Quorn är rikt på protein och lågt på fett.”
”Quornfärs är ett vegetariskt alternativ till köttfärs.”
”Quorn passar bra i både vardagsrätter och festmåltider.”
Att tänka på kring Quorn
Quorn är proteinrikt och innehåller kostfiber, vilket gör det mättande.
De flesta Quorn-produkter innehåller äggvita, men det finns även veganska alternativ.
Det är ett bra alternativ för att minska köttkonsumtionen och bidra till en mer hållbar kost.
Personer med svampallergi eller känslig mage kan ibland reagera på Quorn.
Quorn är lätt att använda i matlagning och kan ersätta kött i många rätter.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad tarmflora är och varför den spelar en central roll för vår matsmältning, immunförsvar och allmänna hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad tarmflora innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på för att hålla den i balans.Läs mer
2025-10-02
Socker
Läs mer om vad socker är och varför det ofta diskuteras i samband med energi, smak och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad socker innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring konsumtion av olika sockertyper.Läs mer
2025-10-02
Elektrolyter
Läs mer om vad elektrolyter är och varför de är viktiga för kroppens vätskebalans och funktioner. Här får du en tydlig förklaring av elektrolyternas roll, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intag och balans.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.