Läs mer om vad raffinerat socker är och varför det ofta diskuteras i samband med kost, hälsa och risk för välfärdssjukdomar. Här får du en tydlig förklaring av vad raffinerat socker innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess konsumtion.
Vad är raffinerat socker?
Raffinerat socker är socker som har bearbetats och renats från sin ursprungliga råvara, exempelvis sockerrör eller sockerbetor. I denna process avlägsnas de naturliga vitaminer, mineraler och fibrer som finns i råvaran, vilket resulterar i en produkt som i huvudsak består av sackaros. Raffinerat socker används i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin och återfinns i allt från godis och läsk till bröd och färdigmat. Eftersom det bidrar med energi i form av kalorier men inga näringsämnen, kallas det ofta för ”tomma kalorier”.
När används begreppet raffinerat socker?
Livsmedelsindustri: För att beskriva det vanliga vita sockret som används i bakverk, godis och drycker.
Kost och hälsa: Diskuteras i samband med vikten av att minska intaget av snabba kolhydrater och tomma kalorier.
Folkhälsa: Används i kampanjer och kostråd som varnar för hög sockerkonsumtion.
Forskning: Förekommer i studier om sambandet mellan högt sockerintag och sjukdomar som typ 2-diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom.
Exempel på hur begreppet raffinerat socker kan beskrivas:
”Läsk innehåller stora mängder raffinerat socker.”
”Raffinerat socker bidrar med energi men inga näringsämnen.”
”Ett högt intag av raffinerat socker kan öka risken för övervikt.”
Att tänka på kring raffinerat socker
Det bidrar till snabb blodsockerhöjning och kan påverka insulinbalansen negativt.
Ett högt intag är kopplat till övervikt, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och karies.
Det är vanligt förekommande i processade livsmedel, även där man inte alltid förväntar sig det, som såser eller bröd.
Att byta ut raffinerat socker mot naturliga alternativ som frukt kan bidra till bättre näringsintag.
WHO rekommenderar att max 10 % av det dagliga energiintaget bör komma från tillsatt socker, helst ännu mindre.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad översättning av energi till fett innebär och varför kroppen lagrar överskottsenergi i form av fett. Här får du en tydlig förklaring av vad processen innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring energibalans och vikt.Läs mer
2025-10-02
Pektin
Läs mer om vad pektin är och varför denna naturliga fiber används både i livsmedel och för maghälsan. Här får du en tydlig förklaring av vad pektin innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktion.Läs mer
2025-10-02
Dagligt intag
Läs mer om vad dagligt intag är och varför begreppet används inom kost, hälsa och näringslära. Här får du en tydlig förklaring av vad dagligt intag innebär, hur rekommendationer tas fram och vad man bör tänka på för att tillgodose kroppens behov av energi och näringsämnen.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.