Läs mer om vad salt är och varför det både är nödvändigt för kroppen men kan bli ohälsosamt i för stora mängder. Här får du en tydlig förklaring av vad salt innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring salt i kosten.
Vad är salt?
Salt, kemiskt känt som natriumklorid, är en mineralförening som används för att ge smak, konservera livsmedel och balansera kroppens vätskebalans. Natrium, som finns i salt, är ett livsnödvändigt ämne för nervsignalering, muskelfunktion och blodtrycksreglering. Kroppen behöver små mängder salt för att fungera, men ett för högt intag är kopplat till ökat blodtryck och risk för hjärt-kärlsjukdomar. Salt används i vardagen både som bordssalt och i livsmedelsindustrin där det tillsätts i många färdigrätter, bröd och snacks.
När används begreppet salt?
Kost och hälsa: Används i diskussioner om näringsintag, blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.
Matlagning: Förekommer som en av de vanligaste kryddorna och smaksättarna i världen.
Livsmedelsindustri: Används som konserveringsmedel och smakförstärkare i många produkter.
Medicinsk kontext: Diskuteras i samband med behovet av natrium och riskerna med för högt intag.
Exempel på hur begreppet salt kan beskrivas:
”Salt ger smak och fungerar som konserveringsmedel.”
”Ett högt saltintag kan bidra till högt blodtryck.”
”Kroppen behöver en liten mängd salt för att upprätthålla vätskebalansen.”
Att tänka på kring salt
Kroppen behöver salt, men endast i små mängder.
Överdrivet saltintag är kopplat till högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.
Större delen av saltintaget kommer från processad mat som bröd, ost, färdigrätter och snacks.
WHO rekommenderar max 5 gram salt per dag för vuxna, motsvarande ungefär en tesked.
Att ersätta vanligt bordssalt med jodberikat salt kan minska risken för jodbrist.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad ett recept är och varför det används för att beskriva hur man tillagar en maträtt. Här får du en tydlig förklaring av vad recept innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring matlagning med recept.Läs mer
2025-10-02
Sötningsmedel
Läs mer om vad sötningsmedel är och varför de används som alternativ till socker i mat och dryck. Här får du en tydlig förklaring av vad sötningsmedel innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring deras effekter på hälsan.Läs mer
2025-10-02
Ulcerös kolit
Läs mer om vad ulcerös kolit är och varför sjukdomen påverkar både tarmen och livskvaliteten. Här får du en tydlig förklaring av vad ulcerös kolit innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring symtom, behandling och kost.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.