Läs mer om vad socker är och varför det ofta diskuteras i samband med energi, smak och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad socker innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring konsumtion av olika sockertyper.
Vad är socker?
Socker är en typ av kolhydrat som ger kroppen energi i form av glukos. Det finns naturligt i många livsmedel, exempelvis frukt (fruktos), mjölk (laktos) och grönsaker. Det som i vardagligt tal kallas ”socker” syftar oftast på det vita, raffinerade sockret (sackaros) som framställs ur sockerrör eller sockerbetor. Socker används för att ge smak, struktur och hållbarhet i livsmedel. Kroppen behöver glukos som energikälla, men ett högt intag av tillsatt socker kan vara negativt för hälsan.
När används begreppet socker?
Kost och hälsa: För att beskriva olika typer av kolhydrater, särskilt tillsatt socker i mat och dryck.
Livsmedelsindustri: Används i produktion av godis, läsk, bakverk och processade livsmedel.
Näringslära: Diskuteras i samband med energiintag, blodsockerkontroll och risk för välfärdssjukdomar.
Vardagligt språk: Förekommer för att beskriva söta livsmedel eller som ett samlingsnamn för raffinerat socker.
Exempel på hur begreppet socker kan beskrivas:
”Frukt innehåller naturligt socker i form av fruktos.”
”Många livsmedel innehåller tillsatt socker som påverkar blodsockret snabbt.”
”Ett högt intag av socker kan öka risken för övervikt och diabetes.”
Att tänka på kring socker
Socker ger snabb energi men saknar vitaminer och mineraler.
Naturligt förekommande socker i frukt och mejeriprodukter är ofta mindre problematiskt än tillsatt socker.
För högt intag av tillsatt socker är kopplat till ökad risk för övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Socker finns dolt i många livsmedel som bröd, såser och frukostflingor.
WHO rekommenderar att högst 10 % av dagens energiintag bör komma från tillsatt socker – helst mindre än 5 %.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad översättning av energi till fett innebär och varför kroppen lagrar överskottsenergi i form av fett. Här får du en tydlig förklaring av vad processen innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring energibalans och vikt.Läs mer
2025-10-02
Gluten
Läs mer om vad gluten är och varför det är ett omdiskuterat ämne inom kost och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad gluten innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på i samband med glutenintag.Läs mer
2025-10-02
Dagligt intag
Läs mer om vad dagligt intag är och varför begreppet används inom kost, hälsa och näringslära. Här får du en tydlig förklaring av vad dagligt intag innebär, hur rekommendationer tas fram och vad man bör tänka på för att tillgodose kroppens behov av energi och näringsämnen.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.