Ju snabbare flingorna smälter i mjölken eller filen, desto högre GI kan man anta att de har. ”Snabbsmältare” som klassiska Corn Flakes har ett GI-värde som närmar sig vitt mjöl.

Högt GI

Alla sorters majsflingor och rispuffar, sötad mûsli, torra havregryn

  Medel GI

All-Bran, havregrynsgröt

 Lågt GI

Linfrö, psylliumfrön, kli, rågflingor, 


Ju snabbare flingorna smälter i mjölken eller filen, desto högre GI kan man anta att de har. ”Snabbsmältare” som klassiska Corn Flakes har ett GI-värde som närmar sig vitt mjöl. Även om sockermängden är hög i de flesta flingor, är det inte sockret som ger det högsta GI-värdet, utan mjölet.

Gröt har lägre GI

Havregrynsgröt får ett lägre GI än torra havregryn och det beror på att havregrynet har en vattenlöslig fiberkärna som frigörs när grynen kokas.

 

 

 Gelé som sänker GI-värdet

Flingor och müsli med mycket fibrer får ett lägre GI-värde. Icke vattenlösliga fibrer kan kroppen inte bryta ned och de vattenlösliga fibrerna (linfrö, psylliumfrön, havrekli), har en positiv effekt på GI-värdet eftersom det bildar en gelé som sänker blodsockerstegringen.


 


 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka