Ditt nya GI-liv ger dig all praktisk kunskap om hur du gör hälsosamma val, både när det gäller kost och motion. Varför inte låta hela familjen ta del av dina nya kunskaper?! Så här lätt kan din nya livsstil bli en investering också i barnens hälsa.

Tänk på att du faktiskt är en förebild för dina barn, oavsett vad de ibland kanske säger..! Barnen är medvetna och de hälsosamma val som du gör både för din egen och dina barns räkning är en investering i deras framtida hälsa. Även om de säger ”typiskt pappa!” eller ”men mamma..!” flera gånger om dagen, är du deras största förebild. Visst vore det härligt om de kunde tänka ”så där ska jag göra när jag blir stor!” istället för ”så där ska jag aldrig göra!”.

Ge er båda det bästa

Låt ditt nya livsstilslöfte bli att ge inte bara dig själv, utan även dina barn, det bästa. Det är så lite som behövs. En bonus i sammanhanget är att ni får något att prata om och att ni får värdefull tid tillsammans. För att underlätta för dig att införa små, små förändringar i vardagen har vi samlat ihop några handfasta råd som du kan använda som stöd. 

Bli smal med intervallträning!

Mattips

Ät alltid frukost! Föregå med gott exempel och gå hellre upp 15 minuter tidigare varje morgon för att hinna med en ordentlig frukost. Du behöver inte duka upp en hotellbuffé, men förbered gärna skivad frukt och grönsaker, kokta ägg och vackert upplagt pålägg dagen före. Då går det snabbt att duka fram och du vet att både du och barnen har fått en bra start på dagen En GI-riktig frukost sänker dessutom GI-värdet för resten av dagen, så det är en bra investering.

Slopa alltför mycket sötsaker

Raffinerat, vitt socker är en produkt som inte tillför kroppen något den behöver. I naturen är det söta en signal om att det du stoppar i munnen inte är giftigt. Söta saker som man kan äta finns mycket sparsamt i naturen. Därför har människan en reflex som säger ”ät!” när vi känner söt smak. I vårt samhälle finns det en obegränsad tillgång på sötsaker. Och eftersom vi inte har någon naturlig spärr kan vi äta i princip hur mycket som helst. Det är vår uppgift som vuxna att hjälpa våra barn att begränsa sockerintaget. Välj sockerfritt i så stor utsträckning som möjligt. Söta sparsamt med honung eller rårörsocker. Inför en godisdag i veckan och slopa läsken helt. 

Vad är bra med vattengympa?

Välj nyttigare mellanmål

Våga vara lite vild och galen! Låt glassen ta slut istället för att alltid ha både pinnar och paket på lut i frysen. Ställ morotsstänger i kallt vatten i kylen, så finns det något nyttigt, vitamin- och fiberrikt att knapra på istället för kex eller godis. Ha nötter, frön och annat krispigt hemma istället för salta pinnar och chips. Gör barnen delaktiga i matplanering och inköp. Låt dem vara med och göra inköpslistor och följa med till affären. Får man vara med och smaka av osten, välja grönsaker och frukt eller pålägg, är det sannolikt att man gärna vill smaka av varorna även därhemma.  Satsa på att ha näringsrik mat hemma. Ju mer tillgänglig skräpmaten är, desto mer kommer både du och ditt barn att konsumera. Köp råvaror av bra kvalitet och laga hemgjord mat. Gör köket till hemmets hjärta. Om barnen känner sig välkomna i köket kommer de så småningom att gilla både att laga mat och att äta. Små barn kan hjälpa till med dukning, att lägga gurka i en skål eller andra matlagningsaktiviteter som inte medför risk för att bränna eller skära sig. Så småningom kan uppgifterna utökas och svårighetsgraden ökas. Det brukar inte vara någon svårighet att få barn att äta av mat som de själva varit med och lagat.

Tre minuter träning i veckan - räcker det?

Pröva nya recept.

Motionstips

Dansa! Sätt på hög musik och skaka loss tillsammans. Pröva en stegräknare. Det är riktigt skoj att räkna stegen till busshållplatsen, uppför trapporna eller till dagis eller fritids. Tävla internt i familjen om vem som går flest steg. Kanske kan ni införa ett litet veckopris till den som gått mest?!

Aktivera dig tillsammans med barnen. Inaktivitet är mycket smittsamt. Ser barnen dig sjunka ner i TV-soffan det första du gör när du kommer hem, tror de att det är ”så man gör”. Ta för vana att hitta på någon fysisk aktivitet någon kväll i veckan. Det kan vara så enkelt som att ta en kvällspromenad runt kvarteret eller att spela fotboll en stund på gården.  Slopa lat-presenter. Köp presenter eller ge belöningar som uppmuntrar till socialt liv och aktivitet. Dataspel är jättekul, men inte varje dag. Ta med ditt barn på bowling, minigolf eller till ett äventyrsbad då och då.

Publicerad: 2019-10-11

Tillbaka