Att ha ett högt blodsocker sliter hårt på vårt hjärt- och kärlsystem. Kroppen har ett försvar för att "trycka ner" blodsockret. Det är hormonet insulin.

Att ha ett högt blodsocker sliter hårt på vårt hjärt- och kärlsystem. Kroppen har ett försvar för att "trycka ner" blodsockret. Det är hormonet insulin.

Insulinet har till uppgift att lagra glukos som bränsle till muskler och hjärna. Insulinet lagrar också in fett i våra fettceller och hämmar fettförbränningen. Ju mer insulin vi har i blodet, desto svårare är det att få ut fettet ur fettcellerna och ut i blodomloppet som fettsyra, vilket det måste omvandlas till för att kunna användas som bränsle.

Äter du ofta livsmedel med högt GI kommer bukspottskörteln att producera mer insulin än vad du behöver. Då får du en kraftig blodsockersänkning som gör att du hamnar under "må bra"-nivån. Detta kallas reboundeffekt.

Hamnar ditt blodsocker under ”må bra"-nivån bildar kroppen hormoner som kallas kortisol, noradrenalin och adrenalin. Det är samma hormoner som bildas när du stressar.

Det är därför inte konstigt att du känner dig irriterad och att vissa blir ilskna när de har lågt blodsocker. Det är när du har lågt blodsocker du känner dig trött och okoncentrerad.

Om du inte äter någonting när du har lågt blodsocker kommer kroppen själv ta glukos från en liten reserv som finns i levern.

 

 

Låter du det gå yttligare en tid innan du äter kommer kroppen att bryta ner muskelprotein som alternativt bränsle. Du kanske känner igen följande situation: Du har varit hungrig, trött och okoncentrerad, men efter en stund är symtomen borta och du känner dig pigg och nöjd igen.

Då har nedbrytningsprocessen startat. Den leder till muskelnedbrytning vilket är det sista vi vill, eftersom vi ska vara rädda om våra muskler.  De slukar till exempel mycket kalorier.

Tänk: "Aldrig, aldrig gå hungrig. Aldrig, aldrig banta."

Vid bantning kommer du att bli "smal men fet" genom att du bryter ner muskelmassa och binder fett kring dina inre organ.

Du får igång stresshormonerna som får igång insulinet som lagrar fett! Även stress kan leda till övervikt och diabetes
typ 2.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka