Kvinnor som är äldst i syskonskaran blir oftare överviktiga, visar en ny studie utförd på svenska kvinnor.

Förstfödda kvinnor löper 29 procents större risk att bli överviktiga – och har 40 procents högre risk för allvarlig fetma – jämfört med sina yngre syskon. Det fastställer en ny forskningsstudie som granskat 13 400 svenska systerpar. Resultaten publiceras i Journal of Epidemiology & Community Health.

Tallrikens storlek påverkar hur mycket du äter!

Studien indikerar att vår plats i syskonskaran kan påverka huruvida vi drabbas av övervikt. Detta trots att första barnet ofta har en lägre födelsevikt än sina syskon. Extrakilona tenderar istället att krypa sig på först senare i livet. Storasystrarna löpte också större risk för andra hälsoproblem, såsom diabetes och högt blodtryck.

Anledningen till detta fenomen är något oklar, men kan bero på att blodkärlen till moderkakan är trängre vid en första graviditet jämfört med efterföljande graviditeter.

Hoppa inte frukosten om du vill gå ner i vikt!

Det påverkar näringstillförseln till fostret, vilket kan leda till en störning i regleringen av fett och glukos. Förstfödda kan då få en försämrad insulinfunktion, vilket gör att kroppen lagrar mer fett.

Källor: Hälsoliv & Science Daily

Publicerad: 2020-06-24

Tillbaka