Genvägar är inte alltid senvägar. Här är 4 sätt att spara tid på gymmet och träna mer effektivt.

1. Håll tempot!
Vila inte för mycket mellan övningarna utan gå från övning till övning omedelbart. Gör övningarna en gång med högsta vikt så att du absolut inte orkar mer. Växla mellan över- och underkroppsträning och ta bort alla viloperioder emellan. Istället för att vila i 60 sekunder efter ett set av bicepsträning går du direkt till ett sett av underkroppsrörelser. På så vis får din överkropp vila medan du tränar underkroppen och du maximerar ditt eget tidsuttag.

Alkohol fördröjer din fettförbränning!

2. Bygg upp träningen.
Kombinera styrketräningen med uthållighet och konditionsträning. För att få ut maximal träning på kortast möjliga tid tränar du gradvis från hög- till lågintensiv träning. Du kan till exempel springa lågintensivt en längre tid och högintensivt en kortare tid. Prova att springa 6 km/h i fem minuter och 7 km/h i tre minuter, 1 minut i 8 km/h och 3 minuter i 7 km/h och till sist 5 minuter i 6 km/h (orginalhastighet).

3. Mixa mera.
Ett annat tidssparande sätt att träna är att lägga till korta intervaller av fart till din vanliga träning. Det gör att du sätter fart på din ämnesomsättning och bränner samma mängd kalorier (eller till och med lite mer) på kortare tid. Samtidigt bygger du på din kondition och uthållighet. Lägg till 30-60 sekunders högintensiv löpning eller promenad och gå sedan tillbaka till din lugnare takt i några minuter. Fortsätt så hela tiden som du springer eller går.

 3 minuter träning i veckan räcker!

4. Ta backen!
När du tar din vanliga promenad så prova på att springa upp för en backe eller kulle istället för att bara gå på plan mark. Det kommer att öka din förbränning och korta ner din träningstid. Om du använder dig av ett löparband så öka motståndet med 10 procent.

Så här mycket tid sparar du på att...


… använda tyngre vikter i styrketräning: runt 16 minuter (om du brukar göra två set) eller 32 minuter (om du brukar göra tre set).

De här livsmedlen har bästa mättnadskänsaln!


… springa i olika intervaller: 4 minuter (på en vanlig 45-minuters träning i löpspåret).

Publicerad: 2019-11-22

Tillbaka