Snart börjar grillsäsongen! ICAs årliga grillrapport spår att det blir svenskt, ekologiskt och mycket grönsaker i sommar.

Här är några av sommarens glödheta grilltrender!

Nyttig grillmat
Vi bryr oss alltmer om vår kost och hälsa och vill vi gärna ha ekologisk, närproducerad mat på grillen. Hela 40 procent av svenskarna vill grilla mer hälsosamma rätter i år.

Småplock vid grillen
Grillmaten behöver inte vara en huvudrätt. Vi inspireras av foodtrucks, street food och plockmat – följden blir att vi gärna grillar smårätter och snacks som kan ätas på stående fot direkt från grillen.

Rätt utrustning
Efterfrågan på verktyg och redskap till grillen ökar, vi blir mer ”nördiga” kring vårt grillande och det är viktigt att ha rätt prylar. Det växande matlagningsintresset gäller även när vi grillar och vi är måna om att maten ska bli perfekt. Viktigaste redskapet är en grilltermometer.

Grillad fisk
Det är inte bara kött som grillas i år, utan 45 procent av svenskarna uppger att de vill börja grilla mer fisk och skaldjur. Samtidigt tycker många att det är svårt att lyckas med fisk på grillen.

Upphottad burgare
Vi grillar gärna hamburgare, men den kan lika gärna vara gjord av kyckling, fisk eller svamp. Burgaren fyller vi sedan med fräscha, nyttiga tillbehör.

Grillad sallad
Vill du ta hälsotrenden ett steg längre? Gör som kändiskockarna och grilla sallads- eller kålhuvuden! Vitkål, romansallad, isbergssallad och spetskål går till exempel utmärkt att grilla, tänk bara på att lägga dem långt ut på grillen och inte där det är som allra varmast.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka