Genom att minska måltiderna med 500 kalorier per dag är det fullt möjligt att gå ner en hel klädstorlek på en dryg månad. Här är knepen som gör att du minskar fem kilo på lika många veckor!

Vill du gå ner i vikt men tycker att dieter och viktminskningsprogram är krångligt att följa? Att minska kalori-intaget är en enkel åtgärd som snabbt får effekt på vågen. Här är tio enkla knep som snabbt reducerar såväl mängden kalorier per dag – och ditt midjemått på sikt!

1. Håll tillbaka på fredagsmyset
Chips, popcorn och nötter är gott – men innehåller många kalorier när du äter mycket av dem.

En handfull nötter, som rostats i olja, innehåller 175 kalorier. Och en näve blir enkelt tre – och du har  mumsat i dig mängder av kalorier.

Håll koll på din ämnesomsättning!

Inför ett temporärt nötförbud och vips har du sparat över 500 kalorier!

2. Ät inte framför tv:n
Du äter automatiskt cirka 288 kalorier om du följer favoritprogrammet på tv samtidigt. Det visar studier vid University of Massachusetts.

Ät middagen i köket och ta en promenad efteråt, det ger ett totalt minus om 527 kalorier!

3. Lägg upp maten
En traditionell familjesittning där bordet är fyllt av mat gör att vi tar en extra portion – utan att vi behöver det. Spara in på kalorierna genom att lägga upp maten innan du sätter dig vid bordet.

Du slipper också onödig disk och att äta med argumentet ”det här är ändå ingenting att spara”.

4. Släck törsten med vatten
En läsk till lunchen blir snabbt en riktig kalorifälla. Blir det dessutom sötad måltidsdryck även till middagen är du snabbt uppe i 800 kalorier om dagen. Njut av vårt fina kranvatten istället!

Så dämpar du hungerkänslorna!

5. Ducka för oljan
Äter du ofta ute bör du ha koll på tillagningssätten. Restaurangkök är ofta duktiga på att steka i för mycket fett.

Välj kokta eller råa alternativ från menyn – och njut istället av tanken på att du sparar 125 kalorier per skippad matsked olja!

6. Ät på mindre tallrikar
Studier visar att vi tenderar att äta mindre när maten serveras på små fat. Ät lunchen och middag på en liten tallrik så äter du 20-25 procent mindre.

Varje gång du gör tricket sparar du 500 kalorier på kuppen!

7. Våga lämna mat
Många gånger äter vi rent på tallriken, trots att vi egentligen är mätta redan halvvägs. Ät långsamt och ha inställningen att du ska spara resterna till en god lunch dagen efter.

Det gör det fullt möjligt att spara in 500 kalorier på en större måltid.

Enkla knep för viktminskning!

8. Börja dagen smart
Att greppa en krämig smoothie på vägen till jobbet är både lockande – och kaloririkt. En yoghurtbaserad fruktsmoothie kan innehålla upp till 800 kalorier! Prova havregrynsgröt med skivad banan och en kopp kaffe.

Det blir en lika bra start på dagen, på bekostnad av 518 kalorier.

9. Frossa i ägg!
Ett annat smart frukosttrick är att börja dagen med kokta ägg. Enligt en amerikansk undersökning håller sig äggätare mätta längre. Två kokta ägg gör att du i snitt äter 416 kalorier mindre under dagen.

Gör samma sak till lunch med en mättande lågkalorisoppa och du är snabbt uppe i över 600 kcal på minuskontot!

10. Sov ordentligt
Personer som slarvar med sömnen slarvar också med maten. Studier från University of Chicago visar att trötta personer också äter betydligt mer än de som sover sina åtta timmar per natt.

Långvariga sömnstörningar kan öka kaloriintaget med så mycket som 1 000 kcal om dagen.

Publicerad: 2019-10-30

Tillbaka