GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller kolhydrater.

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller kolhydrater.

Det måste vara kolhydrater i livmedlet för att man ska kunna mäta GI-värdet. Fett och protein har alltså inget GI-värde. 

GI-metoden är en hälsosam livsstil och ingen bantningsmetod. GI-metoden går ut på att byta ut livsmedel som får ditt blodsocker att ”åka berg- och dalbana” mot livsmedel som får ditt blodsocker att ligga på en jämn nivå.

Med GI-metoden kommer du inte att minska ditt energiintag. Livsmedel med ett lågt GI gör däremot att fettförbränningen ökar. En annan fördel med att äta livsmedel med lågt GI är att de gör dig mättare längre än livsmedel med ett högt GI. Du äter dig mätt utan att gå upp i vikt.

 

Oavsett om vi är smala, tjocka, starka, svaga, gamla eller unga finns det en mycket enkel regel. Vi måste äta och dricka för att överleva. Vi behöver äta och dricka rätt saker för att leva och inte drabbas av ohälsa och sjukdomar.

Med ett stabilt blodsocker ökar du din fettförbränning, känner dig mättare, blir piggare, gladare och minskar risken att drabbas av en mängd livsstilsrelaterade sjukdomar som t ex diabetes-2, för högt kolesterol och blodtryck.

 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka