Ni kommer inte att gå fel om ni behandlar era mikrober som ni skulle behandla er egen trädgård. Ge dem massor av gödsel. Plantera nya frön regelbundet i form av nya livsmedel. Låt jorden vila då och då genom fasta. Experimentera men undvik att förgifta din mikrobiska trädgård med konserveringsmedel, antibiotika, skräpmat och socker.

De här råden kommer från Tim Spector som är professor i genetisk epidemiologi vid Kings College, London, och en världsledande auktoritet inom sitt område. Han har skrivit boken Matmyten. En bok som handlar om vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss.

Vad bör vi äta för att må bra och leva länge? Och hur kommer det sig att en person som äter något går upp i vikt, medan en annan person kan äta precis samma sak och gå ner i vikt? Gener ger oss en del av svaret, men vi har också förbisett någonting väldigt viktigt: De otaliga bakterier som finns i vår mage och tarm – våra mikrober.

En promenad kan ge fantastiska hälsovinster!

Tim Spector avmystifierar uppfattningar om fett, kalorier, vitaminer och andra näringsämnen. Samtidigt visar han varför vi borde sluta lyssna på tvivelaktiga kostråd och alarmistiska utsagor om vad vi äter, och istället lyssna till vad vetenskapen har att säga i frågan och svaret är enklare än man kan tro.

Mikrober
Våra mikrober är flexibla och kan övervinna en del ohälsosamma verkningar av onyttiga dieter. Flera studier på gnagare  har bekräftaat att kost rik på dåligt fett och socker kan ge upphov till inflammatoriska förändringar samt en läckande tarmvägg, vilket gör det möjligt för tarmbakterier och kemikalier att komma ut i blodet.

Vad är egentligen bra med vattengympa?

Dålig mat angriper tarmens slemhinna. När tarmen börjar läcka kommer kemikalier och gifter ut i kroppen där de når fettvävnader och andra organs som levern. I experiement visade det sig att probiotika som lactobacillius eller bifido skyddade från skräpmatens verkningar. Grönsaker motverkar också den här effekten.

Man har forskat på en diet av jästa prebiotikalivsmedel som kineisk jams, bitter melon och fullkornsprodukter som används traditionellt i Asien, för att se om man kunde förändra bakterieologin i matsmältningssystemet. Forskningsledaren åt själv denna diet under två år och gick ner 20 kilo runt magen. Hans mikrober blev mer mångsidiga och särskilt en av dem F.prausnitzii, som har en antiinflammatoriska egenskaper ökade dramatiskt. Så det verkar som om särskilda prebiotiska dieter motverkar övervikt.

Kan jag sova mig smal?

Fett kött och polerade gryn ansågs i Kina vara anledningen till att den tidigare överklassen led av välfärdssjukdomar och fettma. Idag är mer än en fjärdedel av Kinas befolkning fet samtidigt visar många på undernäring. Detta anses bero på att mycket av den västerländska kosten ger för mycket kalorier utan att ge oss tillräckligt med näring vilket gör att kroppen skriker efter mer mat för att få i sig den näring som fattas, menar Tim Spector.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka