Läs mer om vad blodfetter är och varför de är viktiga för kroppens funktion och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av olika typer av blodfetter, hur de påverkar hjärt- och kärlsystemet och varför balansen mellan dem har stor betydelse.
Vad är blodfetter?
Blodfetter är olika typer av fetter som transporteras i blodet, främst kolesterol och triglycerider. Dessa ämnen är nödvändiga för kroppen eftersom de används som energikälla, byggstenar i celler och för att producera hormoner. Men förhöjda nivåer av vissa blodfetter, särskilt LDL-kolesterol, kan leda till inlagringar i blodkärlen och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Blodfetterna mäts ofta vid hälsokontroller för att bedöma risken för exempelvis åderförkalkning.
När används begreppet blodfetter?
Medicinsk diagnostik: Blodfetter analyseras vid blodprov för att upptäcka risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Hälsokontroller: Regelbundna provtagningar används för att följa kolesterolnivåer och andra fetter i blodet.
Kost och livsstil: Diskussioner om mat, motion och hälsa handlar ofta om hur de påverkar blodfetterna.
Förebyggande vård: Begreppet används i samband med råd för att minska risken för högt kolesterol och hjärtsjukdom.
Exempel på hur blodfetter kan beskrivas:
”Förhöjda blodfetter kan öka risken för hjärtinfarkt.”
”HDL är det goda kolesterolet som hjälper kroppen att transportera bort överskottsfett.”
”Blodprovet visade förhöjda triglyceridnivåer.”
Att tänka på kring blodfetter
Det finns olika typer av blodfetter: LDL (”det dåliga” kolesterolet), HDL (”det goda” kolesterolet) och triglycerider.
Höga nivåer av LDL och triglycerider ökar risken för åderförkalkning och hjärtsjukdom.
Högt HDL anses skyddande för hjärtat.
Kost, fysisk aktivitet, rökning och ärftlighet påverkar blodfetterna.
Blodfetter kan ofta förbättras med livsstilsförändringar och vid behov med läkemedel.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
LDL kallas det ”dåliga” kolesterolet eftersom det kan lagras i kärlväggarna, medan HDL kallas det ”goda” eftersom det transporterar bort överskottsfett.
Genom att äta en balanserad kost med mycket grönsaker, fibrer och nyttiga fetter, motionera regelbundet, undvika rökning och begränsa intaget av socker och mättat fett.
Läs mer om vad protein är och varför det är en av kroppens viktigaste byggstenar. Här får du en tydlig förklaring av vad protein innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intaget.Läs mer
2025-10-02
Jämvikt
Läs mer om vad jämvikt är och varför begreppet används både inom hälsa, träning och vetenskap. Här får du en tydlig förklaring av vad jämvikt innebär, när ordet används och vad man bör tänka på i olika sammanhang.Läs mer
2025-10-02
Hydrering
Läs mer om vad hydrering är och varför det är avgörande för kroppens funktioner och välmående. Här får du en tydlig förklaring av vad hydrering innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på för att hålla en god vätskebalans.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.