Läs mer om vad mättat fett är och varför det diskuteras i samband med hjärt-kärlhälsa och kostråd. Här får du en tydlig förklaring av vad mättat fett innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess intag.
Vad är mättat fett?
Mättat fett är en typ av fett där fettsyrorna inte innehåller några dubbelbindningar, vilket gör dem fasta i rumstemperatur. Det förekommer naturligt i animaliska produkter som kött, smör, ost och grädde, men finns även i vissa vegetabiliska källor som kokosolja och palmolja. Intag av stora mängder mättat fett kan höja halten av LDL-kolesterol i blodet, vilket i sin tur kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Därför rekommenderas ofta att man begränsar intaget och istället väljer fleromättade och enkelomättade fetter.
När används begreppet mättat fett?
Näringslära: Mättat fett används för att beskriva en kategori av fettsyror i kosten.
Hälsorådgivning: Begreppet diskuteras i samband med kolesterolnivåer och hjärt-kärlhälsa.
Kosthållning: Används i dieter och rekommendationer om vilken typ av fett som bör prioriteras.
Livsmedelsmärkning: Förekommer på innehållsförteckningar för att visa mängden mättat fett i en produkt.
Exempel på hur begreppet mättat fett kan beskrivas:
”Smör och grädde är rika på mättat fett.”
”Ett högt intag av mättat fett kan påverka kolesterolnivåerna.”
”Vegetabiliska oljor som olivolja innehåller mindre mättat fett och mer nyttiga fetter.”
Att tänka på kring mättat fett
Måttliga mängder mättat fett är ofarliga för de flesta, men högt intag kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Källor till mättat fett är främst animaliska produkter samt kokos- och palmolja.
Att ersätta mättat fett med fleromättade fetter kan bidra till bättre blodfetter och minskad sjukdomsrisk.
Livsmedelsverkets råd är att inte mer än 10 % av energin bör komma från mättat fett.
Balans mellan olika typer av fetter är viktig för en hälsosam kost.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad insulinkänslighet är och varför den är viktig för kroppens blodsockerreglering. Här får du en tydlig förklaring av vad insulinkänslighet innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på för att förbättra eller bibehålla en god känslighet.Läs mer
2025-10-02
Kolhydrater
Läs mer om vad kolhydrater är och varför de är kroppens främsta energikälla. Här får du en tydlig förklaring av vad kolhydrater innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring olika typer av kolhydrater.Läs mer
2025-10-02
Jäsning
Läs mer om vad jäsning är och varför processen används inom matlagning, dryckestillverkning och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad jäsning innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring denna biologiska process.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.