Läs mer om vad näringstäthet är och varför det är ett viktigt begrepp för att förstå skillnaden mellan olika livsmedels kvalitet. Här får du en tydlig förklaring av vad näringstäthet innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring näringsrika val.
Vad är näringstäthet?
Näringstäthet beskriver hur mycket näring ett livsmedel innehåller i förhållande till antalet kalorier. Ett livsmedel med hög näringstäthet innehåller mycket vitaminer, mineraler, protein, fibrer eller andra viktiga ämnen per kalori. Exempel på näringstäta livsmedel är grönsaker, frukt, baljväxter, fisk, nötter och fullkornsprodukter. Motsatsen är energitäta men näringsfattiga livsmedel, som godis, läsk och snabbmat, som innehåller mycket energi men lite av de näringsämnen kroppen behöver.
När används begreppet näringstäthet?
Näringslära: Används för att jämföra olika livsmedel utifrån deras näringsvärde i relation till energi.
Kostrådgivning: Begreppet används vid planering av balanserade måltider och dieter.
Folkhälsa: Diskuteras i samband med rekommendationer för hälsosamma matvanor.
Forskning: Näringstäthet används i studier som utvärderar kostens kvalitet och samband med sjukdomsrisk.
Exempel på hur begreppet näringstäthet kan beskrivas:
”Grönsaker och frukt har hög näringstäthet och få kalorier.”
”Näringstäthet handlar om att få ut så mycket näring som möjligt per kalori.”
”Livsmedel med låg näringstäthet kan bidra till viktuppgång och näringsbrist.”
Att tänka på kring näringstäthet
Välj livsmedel med hög näringstäthet för att få i dig viktiga ämnen utan onödiga kalorier.
En kost med låg näringstäthet kan leda till brist på vitaminer och mineraler trots högt energiintag.
Näringstäthet är särskilt viktig vid viktminskning då man vill äta näringsrikt men med färre kalorier.
Olika livsmedel kan kombineras för att höja måltidens totala näringstäthet.
Matlagning kan påverka näringstätheten – exempelvis bevarar ångkokning fler näringsämnen än fritering.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad resistent stärkelse är och varför denna speciella form av kolhydrat kan bidra till bättre tarmhälsa och blodsockerkontroll. Här får du en tydlig förklaring av vad resistent stärkelse innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktion i kosten.Läs mer
2025-10-02
E-ämnen
Läs mer om vad E-ämnen är och varför de används i livsmedel. Här får du en tydlig förklaring av vad begreppet innebär, vilka olika typer som finns och vad man bör tänka på när det gäller tillsatser i maten.Läs mer
2025-10-02
Hormoner
Läs mer om vad hormoner är och varför de styr många av kroppens viktigaste funktioner. Här får du en tydlig förklaring av vad hormoner innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring deras roll i hälsa och välmående.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.