Läs mer om vad prebiotika är och varför dessa fibrer och kolhydrater spelar en viktig roll för tarmfloran och matsmältningen. Här får du en tydlig förklaring av vad prebiotika innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intaget.
Vad är prebiotika?
Prebiotika är en form av kostfibrer och kolhydrater som inte bryts ner i tunntarmen utan når tjocktarmen där de fungerar som näring för de goda bakterierna i tarmfloran. På så sätt stimulerar prebiotika tillväxten av probiotiska bakterier, vilket bidrar till en bättre balans i tarmmiljön. Vanliga källor till prebiotika är livsmedel som lök, vitlök, sparris, bananer, jordärtskocka och fullkornsprodukter. Genom att gynna tarmbakterierna kan prebiotika indirekt påverka matsmältning, immunförsvar och näringsupptag.
När används begreppet prebiotika?
Näringslära: Används för att beskriva fibrer som specifikt stimulerar tarmfloran.
Hälsa: Diskuteras i samband med mag-tarmhälsa, immunförsvar och näringsupptag.
Kosttillskott: Begreppet används på produkter som innehåller prebiotiska fibrer.
Forskning: Förekommer i studier om kopplingen mellan tarmhälsa och kroniska sjukdomar.
Exempel på hur begreppet prebiotika kan beskrivas:
”Prebiotika fungerar som mat för de goda tarmbakterierna.”
”Lök och sparris är naturliga källor till prebiotika.”
”Prebiotika och probiotika tillsammans kallas synbiotika.”
Att tänka på kring prebiotika
Prebiotika gynnar tillväxten av goda bakterier i tarmen.
De finns naturligt i många växtbaserade livsmedel som baljväxter, frukt och grönsaker.
För vissa personer med IBS eller känslig mage kan prebiotika orsaka gaser och uppblåsthet.
En varierad kost rik på fibrer ger oftast tillräckligt med prebiotika.
Kombinationen av prebiotika och probiotika (synbiotika) kan ge extra positiva hälsoeffekter.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad yoghurtkultur är och varför den är avgörande för tillverkningen av yoghurt. Här får du en tydlig förklaring av vad yoghurtkultur innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess hälsoeffekter.Läs mer
2025-10-02
Ketos
Läs mer om vad ketos är och varför kroppen kan hamna i detta tillstånd vid lågkolhydratkost eller fasta. Här får du en tydlig förklaring av vad ketos innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess effekter.Läs mer
2025-10-02
E-ämnen
Läs mer om vad E-ämnen är och varför de används i livsmedel. Här får du en tydlig förklaring av vad begreppet innebär, vilka olika typer som finns och vad man bör tänka på när det gäller tillsatser i maten.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.