Läs mer om vad sötningsmedel är och varför de används som alternativ till socker i mat och dryck. Här får du en tydlig förklaring av vad sötningsmedel innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring deras effekter på hälsan.
Vad är sötningsmedel?
Sötningsmedel är ämnen som används för att ge söt smak utan att tillföra samma mängd energi som vanligt socker. De kan vara syntetiskt framställda eller komma från naturliga källor. Sötningsmedel delas ofta in i två grupper: intensiva sötningsmedel som är mycket sötare än socker (till exempel aspartam, stevia och sukralos) och sockeralkoholer som xylitol, sorbitol och erytritol. De används i livsmedel som läsk, yoghurt, tuggummi och sockerfria produkter. Sötningsmedel bidrar ofta till minskat energiintag och påverkar blodsockret mindre än raffinerat socker.
När används begreppet sötningsmedel?
Livsmedelsindustri: Används i produkter som alternativ till socker för att minska energi- och sockerinnehållet.
Kost och hälsa: Diskuteras i samband med viktkontroll, diabetes och tandhälsa.
Medicinsk kontext: Används i kostråd för personer som behöver begränsa sitt sockerintag.
Marknadsföring: Förekommer i marknadsföring av ”light”-produkter och sockerfria alternativ.
Exempel på hur begreppet sötningsmedel kan beskrivas:
”Drycken är sötad med naturliga sötningsmedel som stevia.”
”Sötningsmedel används ofta i tuggummi för att minska risken för karies.”
”Aspartam är ett av de mest använda intensiva sötningsmedlen.”
Att tänka på kring sötningsmedel
Sötningsmedel kan hjälpa till att minska energiintaget och därmed bidra till viktkontroll.
De påverkar blodsockret mindre än vanligt socker och är därför ett alternativ för personer med diabetes.
Sockeralkoholer kan i höga mängder orsaka magbesvär som gaser och diarré.
Naturliga sötningsmedel som stevia framhävs ofta som bättre alternativ, men effekten varierar mellan individer.
Forskning visar att godkända sötningsmedel är säkra att använda inom de rekommenderade gränserna.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad zinkbrist är och varför det kan påverka flera av kroppens viktiga funktioner. Här får du en tydlig förklaring av vad zinkbrist innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring symtom och förebyggande åtgärder.Läs mer
2025-10-02
LCHF
Läs mer om vad LCHF är och varför denna kosthållning blivit populär för viktminskning och blodsockerkontroll. Här får du en tydlig förklaring av vad LCHF innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dieten.Läs mer
2025-10-02
Nötter
Läs mer om vad nötter är och varför de är näringsrika livsmedel som kan bidra till bättre hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad nötter innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring deras plats i kosten.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.