En powerwalk före frukost maxar fettförbränningen. Och vill du öka effekten ytterligare – satsa på stavar i motionsspåret.

En rask promenad på 30-90 minuter före frukost är bra investering för fettförbränningen. Före frukost är förbränningen som störst på grund av att blodsocker och insulinnivåer är låga, vilket gör att den energi du förbrukar kommer direkt från fettcellerna. Att gå i rask takt ökar dessutom blodgenomströmningen, syresätter musklerna (vilket hjälper mot till exempel ryggont, nack- och axelsmärtor), stärker skelettet och ökar din kondition. 

Ät 7 gånger så mycket utan att gå upp i vikt!

Satsa på en stegräknare

Har du svårt att komma upp på morgonen är det självklart jättebra att få till den där promenaden vilken tidpunkt som helst under dagen, det är trots allt den totala energiförbrukningen över dagen som räknas. Ett tips som förhöjer lusten och lockar fram tävlingsinstinkten i dig är att skaffa en stegräknare. Sätt ett mål att gå 10 000 steg på en dag. Plötsligt känns det naturligt att ta trapporna istället för hissen och att gå till butiken när du ska handla istället för att ta bilen. Det låter kanske märkligt, men stegräknare ökar ofta motivationen att komma upp i de 10 000 stegen. 

GI för hela familjen!

Öka effekten med stavgång

Vill du öka effekten av att promenera mer intensivt är stavgång nästa steg. Du kommer automatiskt att arbeta mer intensivt med armar och bröstrygg, men även med säte och benmuskler, eftersom du tar ut steget när du går med stavarna. Detta gör att du kan öka energiförbränningen med 15-20 procent vid stavgång! Syreupptagningen och blodcirkulationen ökar, men ansträngningsgraden är marginell. Stavarna hjälper dig att skjuta överkroppen framåt.  Promenader och stavgång brukar man kalla för lågintensiv träning. Vid lågintensiv träning är det primärt fett som kroppen använder som bränsle till skillnad mot högintensiv träning när kroppen i första hand använder kolhydrater som bränsle. Vid högintensiv träning är det i första hand kolhydrater som kroppen använder som bränsle, men efterbränningen är i första hand fettförbränning. Summan av kardemumman är alltså att du bränner lika mycket fett vid lågintensiv träning som vid högintensiv träning.

5 snabba stavgångstips!

* Sväng med armarna, och skjut ifrån ordentligt med stavarna.

 

* Ta ut steget som när du åker skidor.

 

* Gå i raskt tempo - öka i uppförsbackarna och sakta ned i nedförsbackarna.

 

* Träna intervaller. Fem minuter i snabb takt, fem minuter långsammare.

 

* Prova gärna backträning. Det förbättrar andningen och förbränningen samt stärker hjärtat. Bra konditionsträning.

Har du koll på ditt bukomfång!

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka