Det kanske låter avancerat, men sanningen är att crossfit är sporten för alla. Nybörjare som veteran, gammal som ung. Har du aldrig testat? Gör det.

För många kan ordet låta både främmande och skrämmande, men faktum är att crossfit mest bara är en relativt ny, cool benämning för gammal hederlig cirkelträning, i en något uppdaterad form.

– Crossfit är en ständigt varierande och funktionell träning. Variationen är till för att hålla kroppen på tårna så att man inte ska vänja sig vid rörelserna, på så vis förblir det också kul och lättsamt. Det funktionella är att träna det vi behöver till vardags, oavsett om det är att gå, springa, bära eller lyfta, förklarar Rennie Mirro, en av grundarna till crossfitgymmet Crossfit Solid i Stockholm.

Varför är plommon en superfrukt!

Rennie berättar om en av medlemmarna – en tvåbarnspappa – som bara efter ett halvårs träning en dag upptäckte att han inte längre tyckte det var jobbigt att bära två barn och matkassar upp för trapporna till bostaden på tredje våningen.

Crossfit består av tre grundpelare; kondition, lyft och kroppsvikt. De olika momenten sätter man sedan ihop till olika kombinationer – wod, som står för workout of the day – och det vanligaste upplägget är att köra klass i mindre grupper.

Hur mycket energi ger olika sorter alkohol?

– Det spelar ingen roll om man aldrig tränat förut eller är veteran. Alla tränar tillsammans oavsett nivå, men självklart visar tränaren hur man kan skala av övningarna och anpassa dem efter sin nivå. Du tränar alltid utifrån den nivå du är på och tävlar bara mot dig själv, du ska inte titta runt på andra för annat än inspiration, säger Rennie.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka