De matvanor man har, har man ju skaffat sig under många år och kanske tänker man inte alltid aktivt på konsekvenserna av vad man stoppar i sig. Men vid det här laget gör du sedan länge aktiva val om vad du äter och inte. För att göra det enklare för dig kommer här en lista på mindre nyttiga saker du kan byta ut mot mer nyttiga saker på ett väldigt enkelt sätt.

Chicken nuggets mot magert kycklingkött

Chips mot rostade nötter, kikärter, sojabönor

Couscous mot quinoa eller bulgur

Fiskpinnar mot lax

Antioxidianter och förlängt liv!

Hamburgermåltid, pommes frites, läsk mot sallad och vatten

Jasminris mot parboiled ris, råris eller fullkornsris

Leverpastej mot paté

Pommes frites mot broccoli och sockerärter

Potatis, kokt mot kokt nedkyld potatis, t ex fransk potatissallad med rödlök, kapris och vinäger

Potatis, ugnsrostad mot ugnsrostade grönsaker, t ex paprika, fänkål, morötter, blomkål

Potatismos mot blomkåls-, broccoli- eller linsmos (koka, tillsätt kryddor och lite smör och mixa)

Smågodis mot mörk choklad, 70 %

Vilket te är egentligen nyttigast?

Snabbmakaroner mot fullkornspasta (gärna proteinberikad). Ät på italienskt vis, al dente, med lite kortare koktid. Ta också för vana att kyla av pastan under kallvattenkranen, för då ändras stärkelsestrukturen och GI-värdet sänks

Ströbrödspanering mot sesamfrön, linfrön eller hackade nötter

Såser redda med vetemjöl mot redning med dinkelmjöl, sojamjöl eller kikärtsmjöl eller använd crème fraiche eller matyoghurt i såsen

Vetemjöl mot dinkelmjöl, sojamjöl, kikärtsmjöl

Vitt bröd mot rågkusar, surdegsbröd och bröd med hela korn

Vad är skillnaden emllan LCHF och GI?

Vitt socker mot råsocker eller sötningsmedel som Hermesetas

Yoghurt, sötad mot naturell yoghurt med färska eller frysta bär och frukt

Öl mot torrt vin

Källa: Allt om GI-metoden av Ola Lauritzson

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka