Vetenskaps­journalisten Ann Fernholm har skrivit boken "Ett sötare blod" - en bok som pekar ut sockret som skyldig till vår tids fetmaepidemi och de allt allvarligare sjukdomarna vi drabbas av i vår del av världen.

I sin bok listar Ann Fernholm 10 goda skäl att välja rätt sorts kolhydrater för att hålla sig frisk och må bra. Långsamma kolhydrater av god kvalitet är tricket!

1. Man lever längre
Långsamma kolhydrater håller blodsockret på en jämn nivå och håller dig friskare längre. Äter du däremot snabba kolhydrater och socker kommer du till slut drabbas av fetma och följdsjukdomar som typ 2 diabetes och fettlever.

Bästa GI-grillningen!


2. Håller hjärtat i form
Raffinerat socker och snabba kolhydrater är vad som i de flesta fall orsakar hjärtproblem till följd av för högt blodsocker. Det vita mjölet i t.ex bullar och det raffinerade sockret i t.ex godis är farligare än det mättade fettet. Studier visar att risken för hjärtinfarkt blir större om du byter ut fett mot socker.

3. Cancerrisken minskar
När du äter socker stimulerar du samtidigt kroppens tillväxtsystem. Inflammationer uppkommer och celldelningen ökar. Mutationer kan uppkomma och utvecklas till cancerceller. Dessa cellers främsta energikälla är just socker och tumörer växer mer om de blir matade med just socker. Därför löper personer med högt blodsocker högre risk att avlida i cancer.

4. Mjukare leder
Socker har en tendens att fastna inuti kroppen, kleta sig fast och orsaka stelhet i kroppens inre organ, framför allt i bindväv. Även huden blir påverkas och blir mindre elastisk och dessutom blir brosket skörare. Man kan säga att sockerkristallerna fixerar de inre organen och blodkärl och hjärta stelnar till. Ju äldre du är och ju mer socker du har ätit, desto mer socker sitter fast på insidan av din kropp.

5. Magen mår bättre
I tarmarna lever massor av bakterier som är nödvändiga för vår hälsa. Bakterierna lever av kolhydrater, men äter man för mycket socker blir de övergödda. Resultatet är en orolig mage.

Friskare kropp med grönmat!

6. Fettförbränningen ökar
När du drar ner på intaget av kolhydrater, och framför allt de snabba processade kolhydraterna, reagerar kroppen med att öka fettförbränningen. En studie visar att de som äter lågkolhydratskost, likt GI-metoden, bränner i genomsnitt 300 kcal mer än de som äter en kost fattig på fett.

7. Längre mättnadskänsla
När du äter snabba kolhydrater tvingas bukspottkörteln producera stora mängder av hormonet insulin för att kroppen ska kunna hantera och sänka det höjda blodsockret. Resultatet blir ett blodsocker som höjs och sänks flera gånger om dagen och orsakar hunger och humörsvängningar. Dessutom är insulin ett fettinlagrande hormon som, om man tvingar kroppen att utsöndra det i överdrivna mått, ställer in kroppen på att spara på fettet. Äter du istället långsamma kolhydrater som inte tvingar upp blodsockret, håller du dig mätt längre och överaktiverar inte insulinproduktionen.

Så mycket socker innehåller maten!


8. Håller äggstockarna i trim
När dina insulinnivåer stimuleras till onödigt höga höjder vid flera tillfällen per dag, orsakar detta inte bara till fettinlagring utan även till att äggstockarna producerar mer av det manliga könshormonet testosteron. Detta kan orsaka problem med ägglossning och fertilitetsproblem, så kallat PCOS, ­(polycystiskt ovariesyndrom).

9. Blodsockret hålls i schack
Som punkten 7 ovan indikerar håller långsamma kolhydrater blodsockret i schack. Detta är bra av flera anledningar. Du riskerar inte att bli insulinöverkänslig av stora blodsockersvängningar och därmed riskera att drabbas av diabetes typ 2. Dessutom håller du dig mätt längre, håller magen i trim och går ner i vikt.

10. Du går ner i vikt
Äter du långsamma kolhydrater av god kvalitet samt undviker socker och snabba kolhydrater kommer du inte bara må bättre. Utsikterna är även mycket goda för att du går ner i vikt.

 

Publicerad: 2019-10-03

Tillbaka