Din trötthet kan bero på stressade binjurar eller rubbade sköldkörtlar. Här är några andra symptom att vara vaksam på.

Hur mycket vi påverkas av svängningar i hormonerna är väldigt individuellt. Vissa känner av små svängningar, andra inte. Här är några symtom som kan bero på störningar i sköldkörteln eller binjurarna.

Hypotyreos är en underfunktion i sköldkörteln. Vanliga symtom är trötthet, nedstämdhet, viktuppgång, frusenhet, torr hud och menstruationsrubbningar. De hormoner som bildas av sköldkörteln, T3 och T4, finns att få som medicin. Underfunktion behandlas oftast med Levaxin, som är en kopia av hormonet T4. Ibland kan man också få Liothyronin, som är en kopia av hormonet T3.

Hur mycket kalorier innehåller alkohol?

Hypertyreos är en överfunktion i sköldkörteln. Vanliga symtom är hög puls, skakningar, förhöjt blodtryck, svettningar, viktnedgång och humörsvängningar. Man kan också känna sig lätt manisk och bli överaktiv. Behandlas med radioaktivt jod, tabletter eller med operation.

Subklinisk (mild) hypotyreos är när man ligger på gränsen till underfunktion i sköldkörteln.  Är man känslig kan man känna av symtom trots att provet ligger inom det normala. Tillståndet behandlas ibland med Levaxin. Rubbningar kan också självläka.

Hashimoto är en kronisk inflammation i sköldkörteln som ofta, men inte alltid, leder till hypotyreos. Symtom: Trötthet, svårt att tänka klart, förstoppning, torr hud, håravfall och viktökning.

Bästa GI-maten för din ålder?

Hypotyreos typ 2 anses inte vara en sjukdom i dag. De drabbade har oftast normala värden, men vissa menar att felet ligger på cellnivå och därför inte syns på blodprover. Symtomen påminner om hypotyreos – men har också likheter med depression, kronisk trötthet, fibromyalgi och klimakteriebesvär.

Svikt i binjurarna innebär att tillverkningen av kortisol minskar. Det beror nästan alltid på andra sjukdomar eller på att man tagit medicin med kortisol en längre tid. Däremot finnas det inga vetenskapliga bevis för att vi kan stressa sönder binjurarna.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka