Njut av obesprutade frukter, bär och grönsaker utan att det tömmer plånboken för mycket!

Den ekologiska maten ofta lite dyrare, men med några fiffiga tips kan du äta mer eko utan att bli pank på kuppen.

Kan jag vara vegetarian och äta GI?

 

Här är 8 tips för den budgetmedvetna:

1. Handla efter säsong

Om du köper frukter, bär och grönsaker som är i säsong just nu blir det ofta billigare än om du handlar importerade varor. Dessutom är det miljövänligare att maten inte behövt transporteras runt halva jordklotet!

2. Välj lågprismärkena

Satsa på ekologiska varor från livsmedelskedjornas egna varumärken, så blir maten mer prisvärd.

3. Odla själv

Har du en trädgård, uteplats eller balkong? Planera egna örter, grönsaker, bär och fruktträd så blir det både ekologiskt, billigt och minst sagt närodlat!

 

Så här bränner du extra 8000 kcal!

 

4. Handla i storpack

Varor med längre hållbarhet, till exempel torrvaror, blir ofta billigare om du handlar i större förpackningar från en stormarknad.

5. Dra ner på köttet

Dubbelt så bra för miljön blir det om du dels äter ekologiskt kött och dels äter kött mer sällan. Välj istället prisvärd vegetarisk mat såsom ekologiska bönor och linser.

6. Välj smart

Om du inte har råd att bara äta ekologiskt, satsa då framför allt på de frukter, grönsaker och rotfrukter där du äter skalet. Det är viktigare att välja eko när du handlar potatis, paprika, vindruvor och äpplen än när det gäller frukter med tjockt skal, såsom apelsiner och bananer.

7. Handla fryst mat

Frysta grönsaker är oftast billigare än färska och har dessutom betydligt längre hållbarhet, så om du inte har råd att handla färskt – kolla i frysdisken!

8. Laga mer matlådor

Brukar du ofta äta ute eller handla takeaway på lunchen? Gör istället storkok på ekologisk mat och ta med matlådor, så blir maten både billigare och nyttigare.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka