Dags för kräftkalas – här har vi samlat våra bästa recept för kräftskivan och massa fakta om de röda godingarna!

Svenskarna äter i genomsnitt 1/2 kilo av de röda skaldjuren per person och år – och de flesta mumsar vi i oss under månens sken i augusti. Varför just augusti är kräftornas månad beror på en gammal fiskeregel, eftersom det rådde brist på kräftor fick de endast fiskas under en begränsad period. Lokala variationer fanns, men oftast hade kräftsäsongen sin premiär första onsdagen i augusti.

Trots att de nationella fiskerestriktionerna sedan länge är upphävda lever traditionen kvar, och de flesta av oss inväntar sommarens sista månad innan vi kallar till kräftskiva.

Gott – och nyttigt!

Precis som övriga skaldjur har kräftor en rad hälsofördelar innanför skalet. De är fettsnåla, proteinrika och innehåller mineraler som kalium, kalcium, magnesium och selen.  De skyddar bland annat kroppen mot alzheimer, stroke, cancer, astma och hjärt- kärlsjukdom.

Färska eller frysta?

Frysdiskarna är proppfulla av kräftor så här års och de är betydligt billigare än ofrysta alternativ. För att få bästa smak på kräftorna bör du låta dem tina långsamt, gärna minst två dygn i kylskåp. Då hinner de ta till sig smak från den omgivande lagen ordentligt.

Tycker du att det fattas smak kan du också koka en ny lag och låta kräftorna dra över natten.

Färska kräftor hittar du i fiskdisken. Både smak och utseende skiljer signal- eller flodkräftor från saltvattenskräftorna, där de försnämnda hittas i insjöar medan saltvattensvarianterna fiskas i havet. Vilken du själv föredrar är helt enkelt en smaksak!

Stort kräfttest

Bästa färska kräftorna 2017

Allers och Aftonbladet har gett högsta poäng till Ullmo.

 

Godaste färska kräftorna 2017 är enligt både Allers och Aftonbladet signalkräftorna från Ullmo.

Enligt tidningen Expressens ”Mitt kök” är dock färska turkiska kräftor från Pandalus de godaste kräftorna 2017. Dessa får 4 av 5 poäng i Expressens test och beskrivs som en mycket trevlig och god kräfta med frisk dillsmak, välbalanserad sälta, gott spad och härligt köttiga.

Färska turkiska kräftor från Pandalus är godast 2017 enligt Expressens testpanel.

Pris: 299 kr/kg

Expressen: Färska turkiska kräftor från Pandalus

Pris: 99-129 kr/700 g

Bästa frysta kräftorna 2017

De godaste frysta kräftorna 2017 är enligt Allers de stora vildfångade kinesiska kräftorna från Pandalus. Kräftorna får bland annat beröm för sin goda dillsmak och fasta och fina kött.

De stora vildfångade kinesiska kräftorna från Pandalus får höga poäng av Allers när det gäller frysta kräftor 2017.

Enligt Aftonbladet är dock de godaste frysta kräftorna 2017 de småländska signalkräftorna från Lobster. Dessa små kräftor beskrivs ha bra sälta och dillsmak.

Enligt Aftonbladet är de frysta signalkräftorna från Lobster årets godaste.

Bäst i test för kräftor 2017 är enligt Testsajten test.se Pandalus stora kinesiska vildfångade kräftor som får beröm för sin härliga smak av dill och kräfta och fina konsistens.

Fakta: Testvinnare – frysta kräftor 2017

Allers: Frysta kinesiska kräftor från Pandalus

Pris: ca 139-149 kr/kg

Aftonbladet: Småländska signalkräftor från Lobster

Pris: Ca 350 kr/kg

Test.se: Stora kinesiska vildfångade kräftor från Pandalus

Pris:
Cirka 80 kr/kilo

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka