Vill du gå ner i vikt ska du satsa på att få i dig mycket protein redan till morgonmålet. Det är budskapet från en studie utförd vid University of Missouri i USA.

En tredjedel av deltagarna i studien fick äta en frukost som innehöll 35 gram protein. Frukosten bestod av ägg, mejeriprodukter och magert fläskkött. Ytterligare en tredjedel av deltagarna åt frukostflingor med mjölk och fick i sig totalt 13 gram protein. Den sista gruppen skippade frukosten 5 till 7 dagar i veckan.

Varför är jag så trött?

Under 12 veckor fick deltagarna rapportera exakt vad de åt varje dag och hur hungriga de kände sig. Deras blodglukosnivåer mättes och vikt samt BMI fastställdes i början och slutet av studien.

När all data sammanställts stod det klart att deltagarna som ätit en proteinrik frukost hade fått i sig 400 färre kalorier under resten av dagen och gått ner i vikt. De övriga två grupperna hade istället ökat sin andel kroppsfett och hade mindre stabila blodglukosvärden.

Dunderkur mot förkylning!

För att få i dig 35 gram protein skulle du till exempel kunna äta en frukost bestående av 2 ägg, 1,5 dl kvarg och 2 skivor skinka.

Tidigare studier har också visat att ägg är särskilt bra att äta vid frukosten, då detta minskar hungern under resten av dagen.

 

Publicerad: 2019-11-11

Tillbaka