Man hör ofta att "öl är flytande bröd". Full av kolhydrater och kalorier lägger den sig på magen och hotar bygga ut på bredden. Men om man nu vill dricka en öl är ett kolhydratfattigt öl ett bra alternativ!

Idag finns det många alkoholfria och glutenfria ölsorter men det fanns en tid när det var svårt att hitta. Några killar satt en kväll och kom på en av de första sorterna.

Att brygga ett öl med färre kolhydrater var en idé som växte fram mer som en rolig snackis, snarare än en bärande affärsidé.
Det handlar om ett gäng kompisar som alla delar ett brinnande intresse för olika sporter som tennis, skridskor, skidor, golf och segling, delar även njutningen av en iskall öl efter genomförda aktiviteter. Gänget har genom åren provat en massa olika sorter från mörkaste stouts till ljusaste lagers, helst serverade i ett välkylt ölglas.

Viktfällor i vardagen!

För några år sedan började de på allvar leta efter ett öl som kan ge samma njutning och smak som de bästa lagers de druckit, men med bara hälften så mycket kolhydrater.
Det var efter en tennismatch i på Manly Lawn Tennis Club i Sydney sommaren 2010 som de upptäckte att de flesta på tennisklubben beställde en Low Carb öl. Ska man ändå dricka en öl kan man lika gärna välja det alternativ som är minst dålig för vikten. Därifrån fick de inspiration till att undersöka möjligheterna för att brygga en Low Carb öl i Sverige.

Kom i form utan tvång och förbund!

Solsidans Premium Dry blev resultatet. Det är ett underjäst ljust lager öl med en frisk doft och smak som är lätt maltig och med en balanserad beska.
Solsidans Premium Dry är bryggd på pilsnermalt samt humleblandningen Magnum, Spalter select och Tettnager. Detta i kombination med ett gediget hantverk och kompetens från ett av Sveriges mest framstående bryggerier gör den till en smakrik lager, men med 50 % färre kolhydrater. Det är den längre jäsningsstiden som påverkar halten kolhydrater i ölet och mängden maltos (disackarid) minskar, därav den lägre kolhydrathalten.

Skyll din övervikt på ditt syskon!

Att man kallar den Solsidan har sin förklaring i att det är ett aktivt område där många av upphovsmakarna vuxit upp och där flera av dem bor än idag.
De är stolta över att ha lyckats omvandla idé till handling, men ännu gladare över att kunna hälla upp en iskall Solsidan Premium Dry i ett iskallt tunt ölglas efter en svettig tennismatch.

Fakta
Produktnamn: Solsidan Premium Dry
Typ: Lager
Alkoholhalt: 5,0 %
Färg: Ljust gyllengul
Doft: Maltig frisk doft.
Smak: Lätt maltig smak med en balanserad beska.
Malt: Pilsnermalt,
Humle: Magnum, Spalter select, Tettnager.
Kolhydrater: Reducerad till 50 % i jämförelse med en ”vanlig” lageröl av
motsvarande alkoholstyrka.
Hållbarhet: 12 månader.


Bryggteknik
Detta öl är en underjäst lageröl. Huvud jäsningen sker under 14 dagar vid 13°C. Under huvudjäsningen tillsätts fint krossad malt ytterligare en gång för att utnyttja de naturliga enzymerna i maltet på så sätt får man en naturlig och starkare nedbrytning av kolhydraterna. Därefter sker mognaden i lagertank under 2 veckor.

Bryggs i Sverige på uppdrag av Solsidans Bryggeri AB.

Publicerad: 2020-03-24

Tillbaka