Stanna tiden – och få klockorna att gå baklänges. Med våra smarta knep kan du sänka din biologiska ålder med upp till tio år!

Le och var glad!
10 år. Så många år längre lever en optimist jämfört med en dysterkvist. Det slogs fast i en flera decennier lång studie som gjorts på nunnor i USA. Inget annat verkar vara så betydelsefullt för livslängden som vår mentala inställning. Anledningen kan vara att pessimister ofta har större stresspåslag än optimister som inte oroar sig för så mycket utan förlitar sig på att allt löser sig.

Gångbara knep
Motion är bästa föryngringskuren – och det räcker med promenader! Forskning visar att dagliga promenader på bara 20-30 minuter kan göra kroppen upp till 10 år yngre. Motion stärker immunförsvaret, ökar cirkulationen, hjälper mot övervikt, minskar stress och ökar muskelmassan.

Enkel rörlighetsövning som gör skillnad!

Skippa sockret
Ny forskning visar att för mycket socker skadar vävnaden i hjärtat och sätter i gång inflammatoriska processer i kroppen. Det kan bidra till allt från rynkor och hudproblem till värk i leder och hjärt-kärlsjukdom. Det räcker med en burk läsk om dagen för att riskerna ska öka.

Reparera med sömn…
Håll dig ung och fräsch med minst sju timmars sömn per natt! Det är under sömnen som kroppen jobbar mest med reparation och återuppbyggnad. Under djupsömnen (cirka 20% av sömntimmarna) sjunker ämnesomsättningen, celler repareras och hjärnan återhämtar sig. Immunförsvaret förstärks, celler bildas, muskler och skelett byggs upp. God sömn motverkar också att du lägger på dig extrakilon.

Viktigt att planera din styrketräning!

…och med vegofasta
Proteinrik kost bidrar till att vi hela tiden producerar nya celler –  i stället för att reparera dem som redan finns i kroppen. Med periodisk fasta eller nya flexitarian-dieten, då du äter helvegetariskt några gånger i veckan, ger du kroppen en chans att reparera cellerna.

Kärlekspepp – en hjärtesak
Kärleksfullt stöd, både som du får och som du ger din partner, håller hjärtat ungt och friskt – under förutsättning att ni alltid kan räkna med varandra! Motsatt effekt blir det om ni ibland finns där för varandra men andra gånger inte bryr er. Osäkerheten leder till stress som sliter på hjärtat, enligt en studie på University of Utah.

Publicerad: 2019-10-16

Tillbaka