Vitaminer är essentiella när det kommer till att upprätthålla en frisk kropp och en hälsosam livsstil. Det är också en viktig del när det kommer till att förebygga sjukdomar. Även om de endast behövs i mindre mängder om man jämför med till exempel protein, fett och kolhydrater, spelar de en mycket stor roll när det kommer till kroppens processer.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler tillhör kroppens byggstenar. De fungerar som katalysatorer för en mängd biologiska processer, allt från celltillväxt och energiproduktion till att behålla ett starkt skelett och stödja ditt nervsystem. Mineraler, till exempel kalcium, järn och magnesium, är essentiella för vissa funktioner i kroppen, till exempel att blodet koagulerar, transport av syre och nervimpulser.

 

13 livsnödvändiga vitaminer

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer som kroppen behöver för att kunna fungera korrekt. Dessa är:

 1. A-vitamin 
 2. Biotin (vitamin B7)
 3. C-vitamin
 4. D-vitamin
 5. E-vitamin
 6. Folat (vitamin B9/folsyra)
 7. K-vitamin
 8. Niacin (vitamin B3)
 9. Pantotensyra (vitamin B5)
 10. Riboflavin (vitamin B2)
 11. Tiamin (vitamin B1)
 12. Vitamin B6
 13. Vitamin B12

 

Man kan dela in vitaminer i två olika kategorier, vattenlösliga och fettlösliga. De har olika egenskaper och främjar hälsan på olika sätt, och nedan kommer vi gå igenom dessa.

 

Vattenlösliga vitaminer

De vattenlösliga vitaminerna omfattar B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) samt C-vitamin. Dessa spelar en essentiell roll för ämnesomsättningen och är involverade och hjälper kroppen att omvandla mat till energi. B-vitaminer är nödvändiga för att din kropp ska kunna bryta ner fett, kolhydrater och proteiner och främjar hälsosam hud, ögon och nervsystem. C-vitamin är inte bara ett vitamin utan också en kraftfull antioxidant som inte stärker ditt immunförsvar, utan även främjar produktionen av kollagen vilket är avgörande för hudens elasticitet.

 

Vår kropp kan inte lagra överskott av vattenlösliga vitaminer. Det beror på att de inte behöver komma i kontakt med fettvävnad i kroppen för att kunna tas upp. Detta innebär att det är viktigt att få i sig dessa regelbundet genom att äta en varierad kost som även inkluderar grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och magert kött.

Frukter i en skål mot vit bakgrund

 

Fettlösliga vitaminer

De fettlösliga vitaminerna är vitamin A, D, E och K. Upptaget av dessa sker via tarmen och i blodet och lagras sedan främst i levern eller i fettvävnaden. Det gör att de kan användas vid behov och att risken för att få brist på fettlösliga vitaminer inte är lika stor som med vattenlösliga vitaminer.

 

A-vitamin stöder synförmågan och finns till exempel i leverpastej, ägg och ost. D-vitamin kallas ofta för solens vitamin och hjälper till att öka upptaget av kalcium i kroppen, vilket är essentiellt för ett starkt och friskt skelett. Du får i dig D-vitamin genom att till exempel äta fet fisk och berikade mejeriprodukter och ägg samt exponera dig för solljus. E-vitamin fungerar som en antioxidant och skyddar celler från skador och konsumeras via bland annat vegetabiliska oljor (raps, oliv), avokado och fet fisk. K-vitamin är helt nödvändig för blodkoagulation. Du får i dig K-vitamin genom att äta till exempel spenat, broccoli, grönkål, äggula och mejeriprodukter.

 

De fettlösliga vitaminerna fyller en viktig funktion i kroppen och kroppen klarar sig inte utan dessa. Det är dock viktigt att veta om att du kan få i dig för mycket av dem då de lagras i kroppen. Balans är nyckeln och följ livsmedelsverkets rekommendationer kring dagligt intag!

 

Hur kan vi säkerställa tillräckligt med vitaminer i vår kost?

Du optimerar ditt intag av vitaminer genom att äta en balanserad och varierad kost. Grönsaker och färsk frukt är bra källor till vitaminer och antioxidanter. Likadant är det med baljväxter, mejeriprodukter och kött. Genom att äta hälsosamt och ha en hälsosam livsstil kan du se till att du får i dig allt du behöver. Är du vegan, vegetarian, har någon matallergi eller är gravid kan det dock vara så att du behöver komplettera med något kosttillskott för att säkerställa att du får i dig alla vitaminer du behöver.

 

Något som kan påverka vitamininnehållet och dess effekt i olika livsmedel är hur det är framställt och tillagat. Processade och överkokta livsmedel påverkar hur väl vitaminerna är bevarade.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vilka vitaminer behöver jag?

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. Dessa är A-vitamin, Biotin (vitamin B7), C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, Folat (vitamin B9/folsyra), K-vitamin, Niacin (vitamin B3), Pantotensyra (vitamin B5), Riboflavin (vitamin B2), Tiamin (vitamin B1), Vitamin B6 och Vitamin B12.

 

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska föreningar som kroppen behöver för att kunna fungera korrekt. De finns i de vi äter och olika vitaminer har olika funktion.

 

Varför behöver vi vitaminer?

Vitaminer är essentiella för många av kroppens funktioner. Genom att få i dig rätt mängd säkerställer du att din kropp fungerar korrekt, såsom att ditt blod koagulerar och att syre kan transporteras.

Publicerad: 2024-01-18

Tillbaka