Inflammationer är inte bra för hälsan eller vikten, så här kan du äta för att bli friskare – och smalare på kuppen!

För mycket inflammationer i kroppen är inte bra. Förutom problem med smärta kan de ha ett samband med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 samt demens och cancer. Dessutom kan inflammationerna göra dig överviktig, eftersom de minskar insulinkänsligheten och därmed påverkar förbränningen negativt.

Mängden inflammationer tycks ha ett samband med antalet kilon: ju mer du väger desto mer inflammationsbenägen blir kroppen, och ju fler inflammationer desto större risk för ytterligare viktuppgång. Den negativa spiralen är tydlig. Och att äta mat som håller inflammationerna på avstånd är alltså klokt ut fler perspektiv.

Läs om ekologiska grönsaker

Bäst effekt har en kosthållning som också inkluderar sunda mängder mat. Forskning har visat att överviktiga personer som börjar med ett kalorikontrollerad diet omedelbart sänker sina inflammatoriska processer.

Tänk också på att inte stressa. Stress är en stor orsak till pågående inflammationer och en bidragande orsak till att många blir fysiskt sjuka av långvarig stress.

Så här gör du för att hjälpa kroppen mota inflammationer:

Ät grönsaker
Frossa i frukt och grönt varje dag. Men så lite som ett kilo grönsaker per vecka ger mätbara antiinflammatoriska effekter.

Fisk är fint
Ät minst tre portioner fet fisk varje vecka, hemligheten är omega-3 som är dokumenterat inflammationshämmande.

Läs om avokado en superfrukt för hälsa och skönhet!

Upptäck olivolja
Olivolja, och då är det den kallpressade varianten du ska använda, är laddad med nyttiga fetter och ämnen som motverkar inflammationer.

Bär är bra
Alla sorters bär innehåller antiinflammatoriska egenskaper. Försök äta minst 50 gram om dag

Drick lite rödvin
Med betoning på lite. Försiktig rödvinskonsumtion kan kopplas till minskad risk för inflammationer. Men drick mycket måttligt, en överkonsumtion har motsatt effekt och ger snabbt omvänd effekt

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka