Livsmedel rika på protein jämnar ut blodsockerkurvan och ger dig en större och mer varaktig mättnad än mat med mycket kolhydrater.

Vill du gå ner i vikt ska du satsa på att få i dig mycket protein. En proteinfattig kost ökar risken för småätande menar forskarna, som också noterade att testgruppen åt 12 procent fler kalorier per dag jämfört med personer som fick i sig 15 procent protein via maten.

På en månad motsvarar den kaloriskillnaden 1 kilo i kroppsvikt.

Men proteinrik mat har fler fördelar. Dina muskler behöver protein för att växa, och det krävs mer energi för att bevara muskelmassa än kroppsfett. På sikt kan alltså en proteinrik kost tillsammans med lättare träning ge förbränningen en ordentlig skjuts.

Mat med hög proteinhalt innehåller dessutom zink och B-vitamin, som båda stärker immunförsvaret.

Så här enkelt ökar du proteinintaget:

* Byt fruktyoghurt mot keso med bär

* Byt potatismos mot bönor

* Byt frukostflingorna mot kokt ägg

Här har vi samlat några av våra mest proteinrika recept, där andelen energi från protein är mellan 43 och 61 procent!

Kyckling med broccolimos

2 personer

100 gpotatis i bitar

300 gbroccoli

1 tsksmör eller mjölkfritt alternativ

salt och peppar

2färdiggrillade kycklingfiléer, 250 g

Gör så här

Koka potatisen 7-8 minuter. Lägg ner broccolin – skalad stjälk och buketter – och låt koka med 5-6 minuter. Häll av vattnet och mixa med stavmixer tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.

Psst: Det finns fryst grillad kycklingfilé som är riktigt saftig och god.

Tonfisksallad med kokt ägg

2 personer

100 gvalfri sallad ex minispenatblad eller rucolasallad

50 gharicots verts

50 gsockerärter

50 gcocktailtomater

50 ggurka

½ rödlök

1burk tonfisk i vatten

1kokt ägg i klyftor

½ msk flytande honung

½ msk vitvinsvinäger

Garnering: Persilja

Gör så här

Lägg salladen på två tallrikar. Ansa haricots verts och sockerärter, koka i lätt saltat vatten ca 2 minuter, spola i kallt vatten. Dela och fördela på tallrikarna. Halvera tomaterna och dela gurkan i bitar. Skala och skiva löken fint. Fördela grönsakerna på tallrikarna. Lägg på tonfisken och äggklyftorna. Blanda honung och vinäger och droppa över salladen.

Sallad med rökt fisk och feta

2 personer

70 gspäda salladsblad, t ex mâche och mangold

100 gkokt sparris (ev. konserverad)

50 gskivade champinjoner

1stor, tärnad tomat

50 gtärnad gurka

50 gfeta, max 10 %

200 gvarmrökt laxfilé

5 mskfraiche, max 8 %

50 gsvart tångkaviar

1/2 mskfinhackad röd lök

salt och peppar

 

Servera med: citronklyftor

Gör så här

Lägg upp grönsaker, feta och fisk i två skålar eller lunchlådor. Rör ihop fraiche, tångkaviar, lök, salt och peppar och klicka över eller servera såsen vid sidan av.

Kalkongryta

2 personer

200 gstrimlad kalkonbröstfilé

1 tsksmör/olja

½ hackad gul lök

150 gtärnad squash

100 gskivade champinjoner

½ tärnad röd paprika

½ burk konserverade körsbärstomater

salt, peppar och timjan

Gör så här

Bryn köttet i matfett och låt sen lök, squash, svamp och paprika fräsa med ett par minuter. Tillsätt tomaterna och kryddor. Lått puttra några minuter.

Psst: Kalkonköttet kan bytas mot kycklingfilé

Publicerad: 2018-02-16

Tillbaka