Rå, oprocessad och osötad mörk choklad är bland det mest hälsosamma naturen givit oss. Det innehåller mer antioxidanter än grönt te och rödvin. Gör egen choklad genom att söta naturligt och tona ner bitterheten med lite honung eller stevia. Nyttigt och gott! Denna goda krydda, som kommer från kakaoträdet med ursprung ifrån Amazondeltat, är rikt på protein, fett, kalcium, järn, karotenoider, vitamin B1, B2 och C, krom, zink och magnesium.

Här är nio anledningar till att äta kakao:

Kakao bekämpar depression:
Kakao innehåller tryptofan, en kemikalie som är inblandad i produktionen av serotonin. Serotonin är en signalsubstans som reglerar ilska, aggression, humör och sömn. I huvudsak gör kakao att du känner dig lycklig eftersom den är en naturlig anti-depressiv.

Micropromenaden som bränner till max!

Kakao är bra för ditt hjärta:
Studier har visat att regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt. Magnesium är viktigt för det kardiovaskulära systemet, de flesta människor som drabbas av hjärtinfarkter har låga halter av magnesium. Rå kakao har höga nivåer av magnesium och en studie från 2006 konstaterade att regelbunden konsumtion av kakao resulterade i en 50% minskning av kardiovaskulär dödlighet.

Kakao ökar HDL (sunda) kolesterolet:
Kakaopulver innehåller oljesyra, en monosaturated omega-9 fettsyra. Vetenskapliga studier har visat att denna typ av fett ökar nivåerna av HDL-kolesterolet.

Kakao sänker LDL (osunda) kolesterolet:
Studier visar att personer som ätit ca 100 gram kakao om dagen under två veckor får en betydande minskning av LDL-kolesterol.

Enkel rörlighetsövning som ger resultat!

Kakao sänker blodtrycket:
Enligt olika undersökningar sänker regelbundet intag av kakao både systoliskt och diastoliskt blodtryck.

Kakao ökar insulinkänsligheten:
Diabetes och hypoglykemi utvecklas som en följd av insulinokänslighet. Eftersom kakao ökar insulinkänslighet har forskare funnit att det faktiskt kan skydda mot dessa sjukdomar.

Kakao är uppiggande:
Kakao innehåller koffein och med alla dess nyttiga ingredienser är det ett hälsosammare alternativ än kaffe.

Kakao anses av många vara ett afrodisiakum:
Många personer som regelbundet konsumerar kakao har märkt en ökning av sexuell lust. Detta kan bero på att kakao ökar serotonin, som bland annat stimulerar sexlust.

Bränn fett med stavgång!

Kakao kan hjälpa dig att gå ner i vikt: 
Ja, det är sant. Kakao satts i samband med viktminskning i vetenskapliga studier. Forskare tror att det beror på att kakao är rikt på fiber som hjälper till att förhindra fettabsorption. Fiber ökar även mättnadskänslan som även kan leda till viktminskning.

För alla som älskar mörk choklad är dessa tre studier goda nyheter. Det finns många orsaker till att intag av kakao är nyttigt. En av ingredienserna är krom. Det förklarar varför kakao kan minska sockersuget eftersom vi från andra undersökningar vet att krom har förmågan att minska sötsug och bidra till att gå ner i vikt.

Publicerad: 2020-08-04

Tillbaka