Läs mer om vad råkost är och varför denna form av mat kan bidra till en näringsrik och fräsch kosthållning. Här får du en tydlig förklaring av vad råkost innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess fördelar och utmaningar.
Vad är råkost?
Råkost är livsmedel som äts råa eller endast lätt tillagade, ofta i form av grönsaker, frukt eller bär. Det kan vara enkla sallader, rivna rotfrukter eller blandningar av olika råa ingredienser. Eftersom råkost inte värmebehandlas i samma utsträckning som annan mat, bevaras en större del av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Många förespråkar råkost som en del av en hälsosam kosthållning eftersom det ger högt näringsinnehåll och låg energitäthet.
När används begreppet råkost?
Kost och hälsa: Används för att beskriva näringsrika livsmedel som äts råa, ofta i samband med hälsosam kosthållning.
Matlagning: Förekommer i recept och menyer för sallader, tillbehör och förrätter.
Folkhälsa: Diskuteras i samband med rekommendationer om att äta mer grönsaker och frukt.
Livsstil: Förekommer i dieter som ”raw food” där råkost utgör en central del.
Exempel på hur begreppet råkost kan beskrivas:
”Råkostsallad är ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker.”
”Råkost innehåller mycket vitaminer och fibrer.”
”En tallrik råkost kan vara ett fräscht komplement till varmrätten.”
Att tänka på kring råkost
Råkost är näringsrik och ger högt intag av vitaminer, mineraler och fibrer.
Eftersom den är kalorisnål kan den bidra till mättnad utan högt energiintag.
Vissa näringsämnen, som lykopen i tomater, frigörs bättre vid tillagning – en kombination av rått och tillagat är därför optimalt.
Personer med känslig mage kan uppleva gaser eller uppblåsthet av för mycket råkost.
Variation av råkost med olika färger och typer av grönsaker ger störst hälsofördelar.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad vätskebalans är och varför den är avgörande för kroppens funktioner. Här får du en tydlig förklaring av vad vätskebalans innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring att hålla en stabil balans mellan vätskeintag och vätskeförluster.Läs mer
2025-10-02
GI (Glykemiskt index)
Läs mer om vad GI är och varför det används för att beskriva hur olika livsmedel påverkar blodsockret. Här får du en tydlig förklaring av vad det glykemiska indexet innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på i samband med GI.Läs mer
2025-10-02
Jäsning
Läs mer om vad jäsning är och varför processen används inom matlagning, dryckestillverkning och hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad jäsning innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring denna biologiska process.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.