Läs mer om vad xylanas är och varför detta enzym används både inom livsmedelsindustrin och kroppens egna processer. Här får du en tydlig förklaring av vad xylanas innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktioner.
Vad är xylanas?
Xylanas är ett enzym som bryter ner hemicellulosa, särskilt ämnet xylan som finns i växters cellväggar. Genom att bryta ner dessa komplexa kolhydrater till enklare sockerarter bidrar xylanas till att underlätta matsmältning och förbättra biotillgänglighet av näringsämnen. I livsmedelsindustrin används xylanas ofta för att förbättra bakning, djurfoder och framställning av biobränslen. Enzymet förekommer naturligt hos vissa mikroorganismer, växter och även i mag-tarmkanalen hos djur.
När används begreppet xylanas?
Livsmedelsindustri: För att förbättra konsistens och volym i bakverk samt öka näringsupptag i djurfoder.
Bioteknik: Används vid produktion av biobränslen genom att bryta ner växtmaterial.
Matsmältning: Diskuteras i samband med enzymer som hjälper till att bryta ner komplexa kolhydrater.
Forskning: Studeras för sina potentialer inom hållbar livsmedelsproduktion och energiutvinning.
Exempel på hur begreppet xylanas kan beskrivas:
”Xylanas används i bakning för att ge brödet bättre volym och struktur.”
”Enzymer som xylanas bryter ner växtfibrer till enklare sockerarter.”
”Xylanas har en viktig roll inom produktionen av biobränslen.”
Att tänka på kring xylanas
Xylanas är ett naturligt enzym som används för att bryta ner fibrer i växter.
I livsmedel bidrar det till bättre konsistens och lättare matsmältning av fiberrika råvaror.
Det används i djurfoder för att förbättra näringsupptaget och matsmältningen.
Inom bioteknik är xylanas viktigt för att omvandla växtmaterial till förnybar energi.
Enzymer som xylanas bidrar till mer resurseffektiv användning av växtbaserade råvaror.
Publicerad: 2025-10-02
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad överkonsumtion är och varför det kan påverka både hälsan och miljön negativt. Här får du en tydlig förklaring av vad överkonsumtion innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess konsekvenser.Läs mer
2025-10-02
Koenzym Q10
Läs mer om vad koenzym Q10 är och varför detta ämne är viktigt för kroppens energiomsättning och cellernas hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad koenzym Q10 innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intaget.Läs mer
2025-10-02
Insulinkänslighet
Läs mer om vad insulinkänslighet är och varför den är viktig för kroppens blodsockerreglering. Här får du en tydlig förklaring av vad insulinkänslighet innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på för att förbättra eller bibehålla en god känslighet.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.