Lavendel för bättre sömn och tranbär vid urinvägsinfektion? Nja. Här är listan som kommer att förvåna dig.

Det finns livsmedel som faktiskt har vetenskapligt bevisad effekt på olika åkommor. Detta efter att journalisten David McCandless på Information is Beautiful gjort en sammanställning över hundratals livsmedel och kosttillskott som sägs ha positiva effekter på vår hälsa. Som en guide i sociala medier-djungeln listade han även vilka tips som INTE backas av forskning. Här är några av dem:

Fettförbränningen sker efter träning!

Livsmedel och tillskott utan vetenskapligt bevisad effekt

Ginseng för bättre kognitiv förmåga

Det finns ingen forskning som tyder på att Ginseng skulle förbättra friska människors kognitiva förmåga, och bara svaga bevis på att det skulle ha någon effekt på människor med demens.

Vitlök mot förkylning

Det finns inte tillräckligt starka vetenskapliga bevis för att kunna säga att vitlök skulle ha någon som helst effekt mot förkylningar. varken i förebyggande eller botande syfte.

Svart te mot cancer

Det finns inga vetenskapligt bevisade samband mellan svart te och risken för livmoder- eller bröstcancer.

Kanel vid diabetes

Kanel är inte effektivare än placebo när det kommer till att kontrollera glukosnivåerna i blodet, har studier visat.

Promenad förebygger sjukdom!

Omega 3 mot prostatacancer, demens och diabetes

Nyligen har studier kunnat koppla omega 3 till ökad risk för prostatacancer, och det har inga fördelaktiga effekter på personer med diabetes typ 2. I den längsta och största studien i sin genre har man dessutom kunnat se att omega 3 inte har någon statistiskt signifikant inverkan vid demens.

Lavendel vid sömnproblem

Det finns en studie som har visat att friska vuxna som inhalerar lavendel innan de går och lägger sig vaknar upp mindre trötta – men studien var pytteliten och resultaten därför inte signifikanta.

Tranbär vid urinvägsinfektion

Det finns inga vetenskapliga bevis för att just tranbärsjuice eller tranbär skulle lindra besvären vid urinvägsinfektion. Däremot rekommenderas vätska.

Publicerad: 2019-11-20

Tillbaka