Många säger att GI är dyrt. Så behöver det inte vara. Vi tipsar om hur du kan hålla nere kostnaderna för maten.

Det klassiska rådet du får om du frågar om hur du ska förbättra hushållets ekonomi, är att handla billigt. Gärna storpack på en stormarknad.

Storpack
Men att handla billiga storpack är en konst. För det förutsätter att du har gott om utrymme hemma och tillgång till bil. Men misströsta inte, det går att leva billigt ändå. För vem har sagt att dyrt är lika med gott?

Rensa skafferiet och börja ditt nya GI-liv!

Gott med säsongens råvaror
Med våra härliga GI-recept får du prisvärd och supergod vardagsmat för omkring tjugo kronor per portion. Konsten är att satsa på säsongsvaror.

Linser
Linser är i och för sig alltid billigt. Det är stapelvara i GI-skafferiet på grund av bra näringsvärde. Röda linser är dessutom snabbmat, kokar på 5 minuter.

Djupfrysta grönsaker
De flesta sorters djupfrysta grönsaker är superbra att ha hemma nu, när de färska är dyra och av sämre kvalité.

Hungrig hela tiden?


Säsongsgrönsaker
Alla sorters kål, särskilt broccoli, brysselkål och grönkål. Rotfrukter som morot, svartrot och persiljerot.  Alla sorters lök, särskilt purjo. Fänkål, krasse och citrusfrukter.


Fläskkött
Efter jul brukar kotletter, karré, fläskstekar och helgskinkor säljas till toppenpriser.

Kokkött
Välj de billigare styckningsdelarna av kalv, nöt, lamm eller gris. Gör ett långkok och använd köttet till soppa, gryta eller pytt.

Byt ut "fel" livsmedel!


Hel kyckling eller lax
Köp inte dyra filéer (om du inte hittar på extrapris). Satsa istället på hel kyckling eller lax. Skär själv bort filéerna från kycklingen och koka resten. Använd det kokta köttet till pastasås, sallad eller pålägg. Hel lax kan du köpa djupfryst och det är jättebilligt. Laga i ugnen och använd överblivet kött på samma sätt som kycklingförslagen.

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka