Visste du att du kan äta sju gånger så mycket utan att gå upp i vikt?

”Träna mer och ät mindre, så enkelt är det” – du har säkert hört det förut. Viktminskning är egentligen världens enklaste ekvation. Du måste bara göra av med mer energi än vad du stoppar i dig. Problemet uppstår dock när vi ska göra praktik av denna teori. Då är det inte så lätt längre. Det finns flera mekanismer i våra kroppar som motverkar denna lag. Inte minst vår aptit. Det är inga som helst problem att bestämma sig för att äta mindre när man är mätt men så fort hungern och suget gör sig påmint så är det inte längre lika enkelt.

Välj mat som mättar
Som tur är finns några knep att ta till då viss mat mättar bättre än annan. Exempelvis mättar protein bättre än kolhydrater, speciellt kolhydrater som har ett högt GI och/eller kolhydrater som har en söt smak så som kakor, godis, chips och läsk.
Genom att välja bort allt sött och dra ner på de kolhydratrika livsmedlen som är lätta att överäta blir det betydligt lättare att äta mindre.

Här är ursäkterna som förstör din viktminskning!


Ät oftare
Samtidigt som målet är att äta mindre gör du klokt i att äta oftare och mer regelbundet. Anledningen är att du då undviker att bli hungrig och därmed kan kontrollera ditt energiintag på ett helt annat sätt.
Är du riktigt hungrig är det väldigt svårt att sluta äta och risken att du får i dig för många kalorier är överhängande.

Dra ner på kalorierna - inte volymen
Viktigt att komma ihåg här är att det är mängden kalorier och inte vikten/volymen mat som du ska dra ner på.
Ät gärna mat som har stor volym men är kalorisnål, som grönsaker till exempel. Då får du känslan av att du fortfarande äter mycket men får i dig mindre energi.


Glöm inte bort träningen
Men maten är inte allt. Det finns ju även en annan del av ekvationen som handlar om att göra av med mer energi. Även här motarbetas vi lite av våra kroppar. Vi är nämligen lata av naturen för att inte göra av med viktig energi i onödan. Detta gör att motion kanske inte kommer naturligt hos alla människor.
Men med en aktivare vardag kan du öka din grundförbrukning uppemot sju gånger. Det innebär i stort sett att du skulle kunna äta sju gånger så mycket utan att gå upp i vikt.

Bränn fett med stavar!


Ta varje chans du får
Det handlar om att ta varje chans man får att röra på sig. Tänk att du slösar med energi när du går ut med soporna, rastar hunden eller går till och från jobbet. Sträva efter minst 30-60 minuters aktivitet om dagen. 

Knep för en lyckad viktminskning
• Ät regelbundet – undvik att bli hungrig
• Undvik mat som du vet triggar dig
• Undvik mat som har en söt smak
• Ta varje chans du får att röra på dig.
• Rör dig minst 30-60 minuter per dag

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka