Finns det några genvägarna till snabb viktminskning? Vilken diet är mest effektiv och finns det någon mat eller särskilda livsmedel som får midjemåttet att krympa på rekordtid?

Detta är några av de frågor som brukar komma till kostexperterna på GI-boxen. Det vanliga svaret blir oftast att vi inte rekommenderar en chock-diet för att rasa i vikt på kortast möjliga tid. Hellre en långsiktig omläggning av livsstil och kostvanor som ger varaktiga resultat.   

Men självklart finns det undantag. Kanske är det ett stundande bröllop eller invägning till en sportaktivitet som fordrar snabba och effektiva metoder. Och den glada nyheten är att de finns. För många är snabba viktresultat också en stark motivation för att lägga om kostvanorna på längre sikt.   

 

5 tips för snabb viktminskning

 

1. Lågkolhydratskost – Bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt

Kolhydratrika livsmedel, som bröd, pasta, flingor, socker och frukt påverkar din blodsockernivå i kroppen och ökar utsöndringen av hormonet insulin. Det bidrar till att binda vätska i kroppen och stimulerar fettinlagring i cellerna.  

  

Att under 2–6 veckor kraftigt reducera intaget av kolhydrater i kosten leder till att du snabbt tappar kilon. I brist på lättåtkomlig energi (glukos) börjar kroppen bryta ner fett till kolhydratsliknande molekyler som kan användas av såväl muskler som hjärna. I praktiken innebär kostomläggningen att du undviker det mesta av livsmedel som innehåller stor mängd av kolhydrater och istället äter mat som är rik på protein och fett.   

  

2. Korttidsfasta kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbt 

Att kombinera lågkolhydratsdieten med korttidsfasta ger turboeffekt på vågen. För de flesta är den så kallade 16:8-varianten enklast att följa. I korthet innebär det att du begränsar ditt ätfönster till åtta timmar på dygnet, exempelvis från kl 12.00 till 20.00. Under resten av dygnet gäller nollintag av mat och dryck som innehåller någon form av energi (kalorier). Många studier har också påvisat andra hälsofördelar, som förbättrat minne, med korttidsfasta.  

  

3. Protein ökar din förbränning

Protein som finns rikligt i ägg, fisk, fågel och kött är det livsmedel som mättar mest i förhållande till sitt kaloriinnehåll. Protein stimulerar också vissa hormoner som kan öka kroppens förbränning. En lunch bestående av exempelvis kyckling, keso och sallad är en utmärkt lunch och bra mat för att gå ner i vikt snabbt. 

  

4. Smarta livsmedel som gör dig mätt

Vissa grönsaker har en särskilt bra effekt om du vill få snabba resultat. Spenat och broccoli är två exempel, mättande och dessutom rika på mineraler. Men även sallad, som ger mycket volym men innehåller lite energi, kan hjälpa dig. Kål i alla dess former är utmärkt. Råriven, kokt eller ugnsbakad vitkål är både mättande, billigt och bra för magen. Variera gärna med andra sorter som spetskål, rödkål och savoykål.   

En bild på broccoli mot mörkgrön bakgrund

5. Bästa träningen för att gå ner i vikt snabbt

All träning är bra träning. På lång sikt kommer mer muskelmassa att öka din förbränning, och styrketräning är avgörande för dina långsiktiga mål. Men handlar det om snabbast möjliga resultat, ska du ta på dig joggingskorna och gå eller jogga under minst en timme. Allra helst på fastande mage – innan dagens första måltid. Då är musklernas energidepåer låga på kolhydrater och kroppen tvingas omvandla lagrade fettkällor till energi.   

    

5 tips som leder till garanterad viktminskning

Följer du tipsen ovan, allra helst alla fem, under minst två veckor kommer du att märka omedelbara resultat på såväl vågen som midjemåttet. Det är vanligt att gå ner ett par kilo per vecka. Låt resultaten sporra dig att fortsätta dina hälsosamma val framöver så att resultatet inte bara blir en quick-fix. Lycka till!  

 

Svar på vanliga frågor

 

Vilken är bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt?

För att gå ner i vikt snabbt är vanligen en kombination av lågkolhydratskost med periodisk fasta (ex 16:8 där du begränsar ditt “ätfönster” till 8 timmar per dag) det mest effektiva.  

Hur snabbt kan man gå ner i vikt?

Det är inte ovanligt att initialt gå ner 2-3 kilo per vecka när du strikt lägger om din kost. En del av viktnedgången beror på att kroppen släpper överskottsvätska, och har en övergående effekt. På lång sikt är en viktnedång på 0,5 kilo/vecka en rimlig målsättning. De individuella skillnaderna i viktnedgång är stora och beror många faktorer som ålder, kön och startvikt. 

 

Vilken mat för att gå ner i vikt snabbt? 

Protein är det näringsämne som mättar mest i förhållande till sitt energiinnehåll. Protein kan också öka kroppens förbränning genom att stimulera vissa hormon (och begränsa andra). Grönsaker som har stor volym och bra fiberinnehåll, men lågt kaloriinnehåll, är ett bra komplement. Kål i alla dess former, spenat och broccoli är några bra exempel.  

Publicerad: 2024-01-09

Tillbaka