Kyla och mörker - nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela vintern!

Magnesium mot stress och sömnbesvär

Magnesium är rena supermineralet. Det lugnar oss när vi är nervösa och stirriga, dämpar oro, stress och ångest och gör att vi känner oss mer stabila, enligt flera studier.

9 bra magnesiumkällor

tomater
ärter
mjölk
bönor
kött
fisk
nötter
fullkorn
tillskott

Boosta hälsan och vikten med het chili!

Ge järnet med järn

Urtrött, hängig och blek om nosen? Då kan det vara järnbrist som spökar.Många kvinnor drabbas av järnbrist, särskilt om de har riklig mens.

Järn finns framför allt i lever, blodpudding och kött. Vänta gärna en stund med att dricka kaffe eller te efter maten eftersom koffeinet gör det svårare för kroppen att ta upp järn. Njut i stället av en citrusfrukt, kiwi eller bär till efterrätt. C-vitamin underlättar nämligen för kroppen att ta upp järnet i maten.

4 bra järnkällor

blodpudding
lever
kött
ägg

GI-kost gör dig friskare!

Selen maxar harmonin

Selen är ett jätteviktigt mineral som kan hjälpa mot nedstämdhet och ångest, enligt flera studier. Det stärker dessutom hela immunförsvaret och kan både förebygga och förkorta uttröttande förkylningar. Vi svenskar får i oss alldeles för lite selen, enligt undersökningar.

8 bra selenkällor

paranötter
fisk
skaldjur
kött, särskilt vilt
ägg
havre
fullkorn
tillskott

Vad är glykemisk belastning?

Stoppa deppet med zink

Zink har visat sig kunna förbättra humöret om man känner sig nere, enligt en del studier. De som fick ett tillskott på 25 milligram per dag mådde avsevärt mycket bättre efter sex veckor jämfört med kontrollgruppen.

Stress gör också att kroppen förbrukar mer zink och man kan få bristsymtom som dåligt minne och trötthet.
Zink finns i kött, fet fisk, skaldjur, ägg, lever, mjölk, vetegroddar, vetekli och fullkorn.

8 bra zinkkällor

kött
fet fisk
skaldjur
ägg
mjölk
vetegroddar
vetekli
fullkorn

Publicerad: 2019-11-05

Tillbaka