Vill du undvika att gå upp i vikt? I så fall kan lingon vara svaret. Bäret bidrar till både mindre vikt, bättre blodsockervärden och lägre kolesterolhalter, visar en ny studie.

Lite lingon på tallriken kan hjälpa dig att hålla vikten – trots att du äter fet kost. En studie som gjordes på möss vid Lunds universitet visar att det röda bäret minskar risken för viktuppgång och förhöjda blodsocker- och kolesterolvärden. I undersökningen användes en typ av möss som har lätt för att lägga på sig fett. De ska därför kunna jämföras med människor som är överviktiga och riskerar att drabbas av diabetes typ 2.

Kan jag stärka mit immunförsvar med träning?

Mössen i studien delades in i grupper och fick äta olika sorters bär, tillsammans med kost som innehöll mycket fett. Efter tre månader hade gruppen som fått lingon till maten överlägset bäst resultat. De hade ökat drygt 20 procent mindre i vikt än mössen som inte fått några bär alls. De hade också lägre blodsocker, var inte lika resistenta mot insulin och hade lägre inflammation i kroppen. Grupperna som gavs svarta vinbär och blåbär fick också bra effekter, men inte lika tydliga som lingon-gruppen.

Forskarna vid Lunds universitet planerar nu att göra om studien på människor. De ska också forska vidare för att ta reda på varför lingon stoppar de negativa effekterna av fet mat.

Hjälper träing mot depression?

Publicerad: 2019-10-11

Tillbaka