Finns det verkligen julmat som ställer kaloriintaget på minus? Ja, nästan! Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid.

Julmaten som hjälper dig gå ner i vikt

Brukar du också hoppa över brysselkålen när du plockar godbitarna från julbordet? Då är det läge att tänka om, för de knubbiga grönsakerna är mer än bara beska bollar – de kan faktiskt göra julfrosseriet betydligt nyttigare!

Knepen som gör dig 10 år yngre!

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför?  Mat med så kallade negativa kalorier kan hjälpa dig att gå ner i vikt – eller motivera några extra godbitar från exempelvis ett dignande julbord.

En portion brysselkål ger cirka 50 kalorier. Men för att smälta och bearbeta den går det åt hela 75 kalorier. Underskottet – 25 kalorier – tas från kroppens fettreserver. Ett skolboksexempel på mat med fettförbrännande egenskaper, menar brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve, som skrivit mer om fenomenet i boken Ät rätt – bränn fett.

Däför blir du rynkig av socker!

Även selleri, rädisa blomkål och zucchini kräver lika mycket, eller mer, kalorier av kroppen för att förbrännas som de tillför. Att äta mat av den här typen skyndar på viktraset ordentligt, upp till tre gånger jämfört med om du bara drar ner på kaloriintaget menar Shreeve.

Mat med negativa kalorier, många gånger klassad som fettförbrännande kost, sägs förbruka fler kalorier än den tillför kroppen. Eftersom förbränningstakt räknat i kalorier är individuellt är det omöjligt att exakt räkna ut hur mycket energi som krävs för att bryta ner ett visst livsmedel.

Vilken ätpersonlighet är du?

I boken Är rätt – bränn fett, av brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve, tar författaren en bit sockerkaka och brysselkål som exempel. En bit kaka ger 350 kcal, varav kroppen behöver ca 100 kcal för att smälta och processa den. En portion brysselkål ger endast 50 kcal, och hela 75 kcal går åt att smälta maten och ta upp dess näringsämnen. Medan sockerkakan lämnar 250 bonuskalorier har alltså brysselkålen ”krävt” 25 kcal av din energireserv – och det blir minus på kalorikontot efter måltiden.

Publicerad: 2019-12-18

Tillbaka