Problem med att gå ner i vikt? Det kan bero på att du bantat för flitigt.

Kroppen kan ha vant sig vid att äta för lite fett och för sällan, vilket gör att förbränningen inte fungerar optimalt: Det gör att det tar längre tid innan du ser resultat på midjan eller vågen. Det är som att elda i en öppen spis med dålig sur ved och lägga in vedträdet när elden redan slocknat. En sådan eld brinner väldigt dåligt eller rättare sagt den brinner inte alls.

Överhoppad frukost. Det är den vanligaste orsaken till övervikt. Och att skylla på att inte ha tid eller inte är hungrig på morgonen ändrar ingenting.

Huvudskälet till att du inte minskar i vikt, utan till och med går upp, i vikt är att du slarvar med maten och äter för sällan.

Kan jag äta knäckebröd om jag följer GI-metoden?

Dålig viktnedgång trots nya bra matvanor kan också bero på dålig sömn, stress, PMS, genetiska anlag och på hur mycket du slarvat med måltider och bantat tidigare.

Har du under många års tid ätit lite fett, mycket snabba kolhydrater i form av vetemjöl, socker och öl eller hoppat över måltider har du vant din kropp att ditt blodsocker är i obalans och försämrat fettförbränningen.

Det går att bryta dåliga vanor. En bra tanke är att aldrig låta förbränningen och elden slockna. Tänk att din kropp är som en öppen spis, som du behöver fylla på med bra vedträn med jämna mellanrum för att elden inte ska slockna. Slocknar elden blir den svår att tända igen.

Samma sak gäller fettförbränning: syresätt kroppen genom fysisk aktivitet och genom att öka termogenesen - kroppens egen värmeproduktion. Termogenesen ökar du genom fysisk aktivitet men också genom meditation, yoga och starka kryddor som chili, curry, pepparrot, vitlök.

Vad är ketos?

Håll en jämn blodsockernivå. En annan bra tanke är att hålla ditt blodsocker och ditt insulinpåslag på en jämn nivå. Håller du en jämn blodsockerkurva kommer du blir både piggare, gladare, mer koncentrerad. Bonuseffekten är att du samtidigt går ned i vikt utan kraftiga påslag av insulin som hämmar fettförbränningen.

Det är så lätt att lura sig själv att tänka ”bara denna lilla kaka kan ju inte göra något för vikten” - men när du förstår vilken dominoeffekt denna lilla kaka har är det lättare att förstå att det inte bara handlar om vad det står på vågen.


Skillnad på kalori och kalori. Protein, fett och kolhydrater förbränns olika lätt och snabbt i våra kroppar. Det beror på den värme produktion som uppstår i samband med att kroppen bryter ned de olika energikällorna. Värmeproduktionen skall ses som en bonus då du annars måste förbränna varje enskild kalori.

Skillnad på fett och fett. Transfetter, delvis härdat, mättat fett ökar inte värme produktionen vid nedbrytningen så där måste kroppen förbränna kalori för kalori. Fleromättat fett ökar värmeproduktionen och därmed förbränningen av en kalori med 30 procent.
Mättat fett som har fast form, t ex smör, kött, mejeriprodukter har lättare att stanna kvar i kroppen och göra oss feta. Enkelmättade fetter som är flytande t ex olivolja, rapsolja, nötter, avokado är lättast för kroppen att förbränna.

Protein mättar bäst. Det är svårt att överkonsumera protein. Du blir mätt innan du ätit stora mängder protein. Protein ökar värmeproduktionen vid nedbrytning och därmed förbränningen av en kalori med 30 procent.


Mat som mättar sämst Vetemjöl och socker mättar sämst.Kolhydrater är väldigt enkelt att överkonsumera efter som sött och stärkelse försätter aptit regleringen ur spel. Kolhydrater ökar värmeproduktionen vid nedbrytning och därmed förbränningen av en kalori med ca 5 procent.

Bra kolhydrater
Quinoa
Grönsaker
Frukt och bär
Baljväxter, linser och bönor
Kamutvete
Bulgur
Bovete
Råris

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka