På dina kromosomer finns en detalj som styr din livslängd. Och du kan påverka den – både genom att vara mer aktiv och mer passiv. Låter det konstigt? Läs det här så förstår du!

Tänk dig ett skosnöre. I varje ände sitter en skyddande plasthylsa som förhindrar snöret från att fransa upp sig och gå sönder. Dina telomerer är som den skyddande hylsan – de sitter i slutet av dina kromosomer och ser till att de inte slits och förkortas. Ju längre de är, desto större är chansen att du håller dig frisk och blir riktigt gammal.

Kan jag äta knäckebröd om jag följer GI?

Tidigare trodde forskarna att vi inte kunde påverka längden på våra telomerer. Men nu har man tänkt om. Bland annat har forskare visat att negativ stress och trauman förkortar telomererna, liksom rökning och sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och depression. Numera vet man att vi kan göra motsatsen också – förlänga telomererna. Till exempel har människor som äter sunt och rör på sig längre telomerer. En som har studerat detta är professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

hellenius

– Vi har tittat på äldre, överviktiga personer som satt stilla mycket. Bara genom att få in mer rörelse i vardagen kunde de förlänga sina telomerer. Och det handlar inte om någon hård träning utan om att ta sig upp ur soffan eller kontorsstolen oftare, säger hon.

Hur nyttigt är egentligen nötter?

Det är alltså minskat stillasittande, snarare än mer träning, som är den springande punkten när det gäller att hålla sig frisk.

–Det räcker inte heller med att träna hårt tre gånger i veckan och tro att man kan sitta stilla resten av tiden. Man behöver få in mer rörelse i vardagen också: Stå på jobbet, ta trapporna så fort tillfälle ges och promenera minst en halvtimme om dagen, säger Mai-Lis Hellénius.

Fysisk aktivitet har flera positiva effekter på hälsan, men vissa av dem är kortvariga och det är därför de behöver fyllas på varje dag. Ett enkelt sätt är att ta en bensträckare en gång i halvtimmen eller att gå omkring medan man pratar i telefon. Alla avbrott i sittandet är bra.

Bästa maten för din åldern!

– Kosten har givetvis också en stor betydelse. Ju mer medelhavslikt man äter, desto längre telomerer verkar man ha. Till och med hos rökare har man sett att längden ökar lite om de äter medelhavskost

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka