En riktig mustig gryta är inte bara god utan nyttig också. Grönsaker mår vi ju bra av och kött har noll i GI-värde. Dessutom kan du lägga till andra nyttigheter som GI-sänkande senap eller kryddor. Här får du fyra goda recept på mumsiga höstgrytor!

Grytor lagar du antingen som långkok av billigare köttdelar eller som snabbgryta med mer snabblagade råvaror. Billigare styckningsdelar kräver lång tillagningstid. Men grytan sköter ju i princip sig själv på spisen och du kan pyssla med annat medan den puttrar.  När det sedan är dags att äta värmer du bara upp grytan, så på sätt och vis är långkok verklig snabbmat!

Ursäkterna som förstör din viktnedgång!


När du kokar långkok kan du välja att göra det i ett eller två steg. Den första delen kan du göra dagen innan grytan ska ätas. Får grytan dra i kylen över natten blir den mustigare i smaken. Det passar också bra att laga ett storkok och frysa in. Innan grytan ska ätas kan du sätta till mer snabblagade ingredienser som korv, grönsaker och örter.
Välj kött av samma styckningsdel så att alla bitar blir färdiga samtidigt. Du kan blanda kött från olika djur om de har samma koktid. I en fransk pot au feu blandar man till exempel både kyckling, kött och korv, som läggs i spadet efter koktid. 
Ett annat sätt är att koka köttslagen var för sig och blanda ihop när de är lika möra.

Förebygg sjukdom med promenad!


Om du ska bryna, eller inte bryna, köttet till grytan råder det delade meningar om. Några förespråkar obrynt kött för att slippa onödigt fett. Men köttet tar inte upp stekfett under bryningen, så det är egentligen bara en smaksak. Ska du använda obrynt kött kräver det att du lägger i köttet lite i taget i grytan med ett uppkok mellan var gång för att porerna ska sluta sig snabbt så att köttet får behålla vätskan.
Bryner du köttet kan du lägga i allt kött på en gång. Köttet får en fin yta och vacker färg. Stekfettet som är kvar i pannan åker i soporna. 
Välj gärna kokspad med smak, till exempel mustig buljong, vin, tomatsås eller osötad svart vinbärssaft. Koka alltid upp grytan ordentligt, men låt grytan sjuda, inte koka, medan köttet kokar sig mört.

Träningsfuska smart!


När köttet börjar kännas mört är det dags att lägga i grönsakerna i grytan. Om du vill ha lök eller svamp så bryn dem först, då får de godare smak. De flesta grönsaker får en lite sötare smak när du fräser dem först och det är gott i grytan, särskilt om du har tomat i eftersom det ger en fin smakbrytning. 


Snabbgrytan lagar du av mörare och dyrare styckningsdelar. Köttet bryns eller steks helt klart innan det blandas med spad och grönsaker. Och snabbgrytan kan serveras direkt. 
I grytor kan man ha det mesta. Våga experimentera och se våra recept som förslag! Koka din egen gryta av de råvaror som du får tag i.

Är du hungrig hela tiden!

Bra styckningsdelar till långkok:

Nötkött:
Högrev, innanlår, ytterlår

Kalvkött:
Bog, lägg, innan- eller ytterlår, stek

Fläskkött:
Bog

Lamm:
Bog, lägg, stek

 

Lammgryta med fikon och mandlar

Den här grytan ska koka länge så blir köttet mört. Laga gärna lammgrytan i förväg och värm upp den före servering.

Lammgryta med fikon

Till 4 personer behöver du:
500 g lammkött utan ben
100 g sötmandelkärnor
8 schalottenlökar
25 g smör
salt och peppar
8 torkade fikon
2 lagerblad
1 kanelstång
5 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingbuljong
Till dekoration:
ärtskott

 

Fransk biffgryta 

  800 g utskuren biff
  10 st stek- eller charlottenlökar
  100 g champinjoner
  1 tsk salt
  0,5 tsk malen svartpeppar
  3 dl köttbuljong
  1 dl rött vin
  1 msk tomatpuré
  1 msk herbes de provence
  smör att steka i

  Så här gör du

1.
Skär biffen i 2 x 2 cm-kuber. Skala lökarna. Borsta champinjonerna noga och skär dem i fyra delar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll smålökarna i 5 minuter. Ta upp dem och ställ åt sidan. Lägg champinjonerna i kall stekpanna. Ställ pannan på värmen och låt vattnet dra ur svampen. Lägg i en klick smör och bryn svampen. Ta upp och ställ åt sidan.
2.
Fräs löken i smör. Ta upp och ställ åt sidan. Bryn köttärningarna i smör i het panna. Krydda med salt, peppar och herbes de provence. Lägg i en traktörpanna tillsammans med champinjonerna och löken.
3.
Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt vin och tomatpuré. Häll buljongen över ingredienserna i traktörpannan. Ge grytan ett uppkok före servering och sjud någon minut, så att en simmig skysås bildas. Vill du ha genomkokt kött låter du grytan puttra ytterligare någon minut. Servera genast. 

 

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka