Blir du alltid jättehungrig efter ett träningspass? Vi ger dig tipsen som gör att du kan motionera utan att överäta!

Träning är toppen, men undvik att äta för mycket efteråt!

Att träna både formar kroppen och bränner kalorier. Men många upplever att de blir så hungriga efter ett träningspass att de ”äter upp” alla kalorier de precis tränat bort – och ibland ännu mer! Här är några smarta knep som kan hjälpa dig som vill kunna motionera regelbundet utan att gå upp i vikt.

1. Ät efteråt, istället för innan
Om du alltid blir hungrig efter ett träningspass kan det vara en bra idé att äta efter passet, istället för innan. På så sätt undviker du att behöva äta en måltid både innan och efteråt.

2. Gör träningen rolig
Forskning har visat att om vi har trevligt när vi tränar – till exempel en promenad i en vacker miljö istället för att gå på ett löpband – äter vi mindre efteråt än om vi bara tränar med syftet att bränna kalorier. Det handlar framför allt om din inställning: tänk att du tränar för att bli stark, frisk och må bra. Att du dessutom bränner kalorier är bara en bonus.

3. Bryt vanan
Har du satt i system att alltid tugga i dig en proteinbar eller sörpla en smoothie efter ett träningspass börjar kroppen snart att förvänta sig det – och suget kommer som ett brev på posten. Fundera över om du verkligen är hungrig eller om du bara är van att äta efter träningen.

4. Satsa på mejeriprodukter
Mjölkprodukter med lågt fettinnehåll är ett utmärkt mellanmål för att kroppen ska återhämta sig efter ett motionspass, skriver Time Magazine. Det innehåller protein, ger bra mättnadskänsla och har visat sig förbättra den fysiska prestationsförmågan. Satsa gärna på lättyoghurt eller kvarg, osockrade varianter.

5. Fyll på vätskedepåerna
Din kropp svettas när du tränar och du behöver därför dricka rejält med vatten efter ett avslutat pass. Bastar du efteråt bör du dricka ännu mer! Det är vanligt att vi uppelever oss vara hungriga när vi i själva verket har vätskebrist, så försäkra dig om att det inte törst du egentligen känner.

6. Lita inte på kalorimätaren
Många träningsmaskiner på gymmet visar hur många kalorier du har bränt, men de räknar ofta i överkant – speciellt om du inte har matat in egna uppgifter. Då utgår maskinen efter ett genomsnitt, som ofta baseras på en mans förbränning. Forskning visar också att vi tenderar att överskatta hur många kalorier vi faktiskt gjort av med under ett träningspass. Med andra ord: bara för att det står på crosstrainern att du har bränt 350 kalorier ska du inte se det som en tillåtelse att mumsa i dig en stor chokladkaka.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka