Storleken på tallrikar, glas och bestick som säljs i butiker tycks bara bli större för varje år som går. Och studier visar att tallriksstorleken har en direkt samband med hur mycket vi äter.

I ett experiment serverades försökspersoner en middag med enda skillnaden att halva gruppen fick tallrikar med 25 centimeter i omkrets och den andra gruppen tallrikar med 33 centimeter i omkrets. Personerna fick servera sig själva. Och det var förstås exakt samma mat som alla bjöds på. Resultatet var slående. Gruppen med de mindre tallrikarna åt i genomsnitt 22 procent mindre än den andra gruppen.

Håll koll på jordgubbarna!

Ett liknande test gjordes på en biograf. Besökarna fick popcorn till filmen. Alla serverades så stora förpackningar att de inte orkade äta upp allt, men några av dem fick den allra största familjeboxen medan de andra ”bara” fick en stor förpackning. Trots att alla fick mer än de orkade äta, och att ingen av dem visste att du utsattes för ett experiment, visade det sig att biobesökarna som fick den allra största förpackningen åt 45 procent mer än de som fick den något mindre förpackning.

Bästa sötningsmedlen!

Ett effektivt smalknep är sålunda också det enklaste: Välj mindre tallrikar och mindre förpackningar så stoppar du i dig färre kalorier. Samma sak gäller med all sannolikhet också det vi dricker. Har du en 2 liters läskflaska framför dig dricker du mer än om du har en mindre variant.

Publicerad: 2020-03-31

Tillbaka